Sernik z truskawkami to letni, pachnący owocami i wanilią deser spod ręki wykwalifikowanej ekspertki ds. cukiernictwa - jednej z najlepszych w Polsce. Ania Starmach skończyła Cordon Bleu - prestiżową francuską szkołę kulinarną i uczyła się fachu w renomowanych restauracjach, w tym Lameloise posiadającej 3 gwiazdki Michelin. Gdy chodzi o coś tak ważnego jak deser, możecie jej śmiało zaufać. Kolejny placek drożdżowy z truskawkami może zaczekać. Zróbcie teraz od ręki pyszny i łatwy deser jak z cukierni.
Czym wyróżnia się sernik Ani Starmach?
Sernik z truskawkami Ani Starmach wyróżnia się chmurką lekkiego kremu na masie serowej. To dodatkowa przyjemność podczas jedzenia - oprócz aksamitnego sera i owoców. Obłoczek jest tu dodatkowo ozdobą - a wiadomo, że najpierw jemy oczami. Dopilnuj, by śmietanka kremówka miksowana na krem była bardzo zimna - wtedy ubije się na chmurkę. Najlepiej schłodzić ją przez noc i wyjąć dopiero do miksowania. Bitą śmietanę potem wystarczy wymieszać z serkiem mascarpone i gotowe. Sernik z truskawkami po udekorowaniu najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, by chmurka zdążyła zastygnąć na cieście. Szczególnie w ciepłe dni, gdy łatwo o rozwarstwianie się tego typu dodatków.
Przepis na sernik z truskawkami Ani Starmach
Składniki na spód (na formę o śr. 23 cm):
- 200 g kruchych ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 600 g mielonego białego sera
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 laska wanilii (wnętrze - wydrążone ziarenka)
- 1 cytryna (skórka otarta z całej cytryny)
Dodatkowo, na krem i wierzch sernika:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 400 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj spód: ciasteczka zmiel lub drobno pokrusz. Wymieszaj je z roztopionym maslem i wylep spód formy, dociskając do dna. Włóż do lodówki na czas przygotowania reszty sernika z truskawkami. ,
- Zrób masę serową: w dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz skórką cytrynową.
- Wyłóż masę na przygotowany spód. Piecz ok. godzinę w temp. 160 st. C., po upieczeniu całkowicie wystudź.
- Przygotuj krem na wierzch sernika z truskawkami: ubij zimną śmietankę mikserem, wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem. Wyłóż na wierzch sernika.
- Umyj i usuń szypułki z truskawek. Wyłóż je na wierzch ciasta i posyp listkami świeżej mięty.
Źródło przepisu: AniaStarmach.pl















