Sernik z truskawkami to letni, pachnący owocami i wanilią deser spod ręki wykwalifikowanej ekspertki ds. cukiernictwa - jednej z najlepszych w Polsce. Ania Starmach skończyła Cordon Bleu - prestiżową francuską szkołę kulinarną i uczyła się fachu w renomowanych restauracjach, w tym Lameloise posiadającej 3 gwiazdki Michelin. Gdy chodzi o coś tak ważnego jak deser, możecie jej śmiało zaufać. Kolejny placek drożdżowy z truskawkami może zaczekać. Zróbcie teraz od ręki pyszny i łatwy deser jak z cukierni.

Czym wyróżnia się sernik Ani Starmach?

Sernik z truskawkami Ani Starmach wyróżnia się chmurką lekkiego kremu na masie serowej. To dodatkowa przyjemność podczas jedzenia - oprócz aksamitnego sera i owoców. Obłoczek jest tu dodatkowo ozdobą - a wiadomo, że najpierw jemy oczami. Dopilnuj, by śmietanka kremówka miksowana na krem była bardzo zimna - wtedy ubije się na chmurkę. Najlepiej schłodzić ją przez noc i wyjąć dopiero do miksowania. Bitą śmietanę potem wystarczy wymieszać z serkiem mascarpone i gotowe. Sernik z truskawkami po udekorowaniu najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, by chmurka zdążyła zastygnąć na cieście. Szczególnie w ciepłe dni, gdy łatwo o rozwarstwianie się tego typu dodatków.

Przepis na sernik z truskawkami Ani Starmach

Składniki na spód (na formę o śr. 23 cm):

  • 200 g kruchych ciasteczek zbożowych
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 600 g mielonego białego sera
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 laska wanilii (wnętrze - wydrążone ziarenka)
  • 1 cytryna (skórka otarta z całej cytryny)

Dodatkowo, na krem i wierzch sernika:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód: ciasteczka zmiel lub drobno pokrusz. Wymieszaj je z roztopionym maslem i wylep spód formy, dociskając do dna. Włóż do lodówki na czas przygotowania reszty sernika z truskawkami. ,
  2. Zrób masę serową: w dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz skórką cytrynową.
  3. Wyłóż masę na przygotowany spód. Piecz ok. godzinę w temp. 160 st. C., po upieczeniu całkowicie wystudź. 
  4. Przygotuj krem na wierzch sernika z truskawkami: ubij zimną śmietankę mikserem, wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem. Wyłóż na wierzch sernika. 
  5. Umyj i usuń szypułki z truskawek. Wyłóż je na wierzch ciasta i posyp listkami świeżej mięty. 

Źródło przepisu: AniaStarmach.pl