Inspiracją dla kremowej jajecznicy 30-minutowej jest technika znanego angielskiego szefa kuchni Marco Pierre'a White'a. Zapewne nie zaskoczy szczególnie fakt, że restaurator poleca smażyć ją bardzo powoli, w możliwie najniższej temperaturze, ale kto by pomyślał, że proces może potrwać nawet pół godziny?

Tymczasem w jego opinii tylko tak otrzymasz prawdziwie kremowe śniadanie. Niepotrzebne są żadne śmietanki, serki ani skrobia. Cierpliwość to jedno, ale ważna jest jeszcze inna kwestia – zamiast patelni weź do ręki rondel

W czym tkwi sekret naprawdę kremowej jajecznicy?

Puśćmy nieco wodze fantazji. Jest niedzielny poranek, a ty masz ochotę na na prostą jajecznicę ze szczypiorkiem bez żadnych zbędnych fajerwerków, ale wiesz, że musisz wtedy przyłożyć się do techniki, by nieskomplikowane danie się obroniło.

Żadne skawalone jajka mieszane chaotycznie nie zachęcą nikogo do szybszego wstania z łóżka. Jak zrobić kremową jajecznicę bez dodatków w postaci śmietanki, mleka lub tony masła? Trzymaj się kilku podstawowych zasad:

  • Wyjmij jajka wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej będą się nierównomiernie ścinać na patelni lub w garnku.
  • Rozmąć jajka widelcem, a nie rózgą kuchenną. To pierwsze narzędzie pozwoli otrzymać kremową jajecznicę, drugie wtłoczy do środka dużo powietrza, więc użyj go, gdy chcesz mieć puszyste śniadanie.  
  • Dodaj sól na końcu smażenia, żeby jajecznica nie stała się wodnista.
  • Wlewaj jajka na nierozgrzaną powierzchnię, inaczej od razu przypieką się od spodu. Cały czas kontroluj temperaturę. 
  • Często mieszaj swoją jajecznicę, jeśli nie chcesz, żeby powstały grudki. Nawet jeśli po fakcie jeszcze rozbijesz je widelcem, konsystencja już nie będzie tak kremowa. 

Jajecznica 30-minutowa z garnka. Instrukcja krok po kroku

Marco Pierre White wspomina o jednej bardzo ważnej rzeczy, którą zawsze należy się kierować, robiąc kremową jajecznicę. Jeśli nie możesz utrzymać otwartej dłoni na zewnętrznym brzegu garnka, to znaczy, że temperatura w środku jest zbyt wysoka. To daje obraz tego, jak długo będzie się robić idealna jajecznica. Powstaje bardzo powoli, stopniowo, ścina się wręcz niezauważalnie. Przygotuj ją, korzystając z następujących kroków:

  1. Postaw garnek (nie patelnię) na palniku. Wrzuć do niego masło. Zacznij je powoli rozgrzewać.
  2. Zanim jeszcze masło zdąży się roztopić, wlej do garnka całe jajka. Nie rozmącasz ich wcześniej, żeby jajecznica była puszysta, w tym przypadku postaraj się, by była gęsta i kremowa. 
  3. Przerwij ciągłość żółtek za pomocą szpatułki. Pozwól im się powoli rozlewać, ale jeszcze nie mieszaj. Utrzymuj cały czas taką samą temperaturę pod garnkiem. Sprawdzaj ją co jakiś czas, przykładając dłoń do ścianek.
  4. Wymieszaj jajka wolnymi ruchami za pomocą silikonowej łopatki. Nie rozmącaj ich energicznie. 
  5. Podgrzewaj jajecznicę przez około 30 minut, często mieszając, aż zetnie się, ale dalej będzie miękka i kremowa. Będzie miała konsystencję roztopionego sera.
  6. Na koniec możesz ją tylko posypać szczypiorkiem lub połączyć z innymi, bardziej intensywnymi w smaku dodatkami. Dzięki tej technice świetnie będzie na przykład smakować jajecznica z wędzonym łososiem

Źródło: instagram.com/cocolarkincooks