Choć podium należało w tym roku do Grecji, Włoch i Meksyku, Polska odważnie puka do czołówki światowych kuchni. Nasze tradycyjne potrawy, choć niekiedy wciąż kontrowersyjne dla obcokrajowców, zdobywają uznanie dzięki smakowi i prostocie. Czy w przyszłym roku uda się wskoczyć do pierwszej dziesiątki? Jeśli utrzymamy obecne tempo – wszystko jest możliwe.

Grecka kuchnia na szczycie

Nowy ranking Taste Atlas, globalnego przewodnika kulinarno-turystycznego specjalizującego się w ocenie kuchni tradycyjnych i regionalnych, przyniósł niemałe zaskoczenia. Wśród najlepszych kuchni świata na rok 2025 zwyciężyła kuchnia grecka, która minimalnie wyprzedziła włoską. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, podium zamknęła kuchnia meksykańska, spychając inne znane i cenione style kulinarne poza pierwszą trójkę.

TOP 10 zestawienia prezentuje się następująco:

  1. Kuchnia grecka
  2. Kuchnia włoska
  3. Kuchnia meksykańska
  4. Kuchnia hiszpańska
  5. Kuchnia portugalska
  6. Kuchnia turecka
  7. Kuchnia indonezyjska
  8. Kuchnia francuska
  9. Kuchnia japońska
  10. Kuchnia chińska

Polska na 11. miejscu. Lepsza niż Chorwacja, Indie i Tajlandia

Choć Polska nie zmieściła się w pierwszej dziesiątce, zajęcie 11. miejsca to i tak duży sukces, zwłaszcza że to kolejny rok z rzędu, gdy nasza kuchnia utrzymuje wysoką pozycję. Jeszcze w 2022 roku byliśmy na 14. miejscu, rok później na 13., a obecnie nie tylko utrzymaliśmy zeszłoroczną lokatę, ale wyprzedziliśmy znane kulinarnie kraje, takie jak:

  • Indie
  • USA
  • Tajlandia
  • Gruzja
  • Chorwacja

Co doceniono w polskiej kuchni? Wśród najlepiej ocenianych dań znalazły się:

  • Pączki
  • Pierogi
  • Gołąbki
  • Sernik
  • Babka
  • Klopsy
  • Gulasz
  • Golonka
  • Szarlotka

Polskie hity i kulinarne kontrowersje

Taste Atlas co roku wyróżnia także najlepsze dania w poszczególnych kategoriach. W 2024 roku sernik został uznany za najlepszy serowy deser świata, wyprzedzając m.in. nowojorski czy japoński odpowiednik. W ubiegłym miesiącu triumfowała natomiast szarlotka, która okazała się najlepszym ciastem na świecie, pokonując słynne francuskie i brytyjskie desery.

Jednak nie wszystko spodobało się międzynarodowym jurorom. W rankingu najgorszych potraw świata 2025 znalazły się dwie polskie propozycje. Żymlok śląski zajął 14. miejsce, a czernina 47. miejsce. Te dania, choć w Polsce mają swoich zwolenników, za granicą wzbudzają kontrowersje i często niezrozumienie.

Choć polskie miasta nie zostały ujęte jako kulinarne destynacje w tegorocznym rankingu Taste Atlas, to pozycja polskiej kuchni rośnie z roku na rok. Autorzy zestawienia podkreślają nasze bogate tradycje, zamiłowanie do domowych wypieków i dań „od serca”.