Ciasto marzenka może się kojarzyć z niemieckim ciastem fale dunaju, które było popularne u nas w czasach PRL-u. Można powiedzieć, że to taka odświeżona wersja, ale o wiele lepsza. Dlatego, zamiast zastanawiać się, jak je zrobić, zabieraj się do pieczenia.

Zacznij do zrobienia ciasta

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 5 jajek
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 350 g malin, mogą być zarówno świeże, jak i mrożone
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Masło przełóż do miski, wsyp cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się jasna i puszysta. Na chwilę przed uzyskaniem pożądanego efektu dołóż pastę waniliową (lub ziarenka wyskrobane z laski).
  2. Zacznij dodawać po jednym jajku, po każdym miksuj mniej więcej przez 1 minutę.
  3. Do oddzielnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie je wymieszaj i zacznij dosypywać partiami do maślanej masy.
  4. Blaszkę o wymiarach 24x32 cm (lub zbliżonych) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej 3/4 ciasta.
  5. Do 1/4 ciasta, która została, dosyp kakao i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie. Przekładaj je łyżeczką na jasne ciasto. Możesz je delikatnie rozprowadzić, ale warstwy nie powinny się wymieszać.
  6. Następnie poukładaj na nim maliny, wciśnij je odrobinę w masy.
  7. Ciasto marzenka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na mniej więcej 40 minut. Dla pewności sprawdź wykałaczką, czy już się upiekło (nie powinno widać na niej surowego ciasta). Odstaw je do przestudzenia.

Ukręć krem waniliowy

Składnik na krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 żółtko
  • 250 g miękkiego masła

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Gdy ciasto się piecze (lub gdy stygnie), zrób krem waniliowy. Do szklanki lub miseczki wsyp skrobię kukurydzianą, cukier, dolej 3-4 łyżki mleka. Wymieszaj je, powstanie gęsta masa i tak ma właśnie być. Możesz też użyć gotowego proszku budyniowego.
  2. Do garnka wlej mleko, dorzuć cukier, pastę waniliową i wcześniej przygotowaną skrobię. Zagotuj i mieszając, czekaj, aż zostanie uzyskana konsystencja budyniu. Wyłącz palnik i dodaj do kremu żółtko, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  3. Masło utrzyj na jasną puszystą masę i dodawaj do niego stopniowa zimny domowy budyń waniliowy. Następnie krem waniliowy przenieś na upieczone i wystudzone ciasto. Przełóż je jeszcze do lodówki na 1 godzinę.
  4. Na koniec ciasto marzenka polej czekoladą przygotowaną z czekolady i masła. Wstaw je ponownie do lodówki. Podawaj po 1 godzinie lub zaczekaj do kolejnego dnia.