W rozmaitych zbiorach przepisów i w Internecie niepodzielnie królują przepisy na zalewane ciasta z jabłkami. Kto jednak powiedział, że nie można eksperymentować z innymi owocami? Weźmy takie śliwki czy właśnie nektarynki – również są soczyste, słodziutkie i nieraz lekko kwaskowe. Wniosek jest więc prosty – i te owoce wypadną w takim wypieku równie dobrze, a może nawet i lepiej niż jabłka!

Na co trzeba uważać, robiąc to ciasto?

W tym cieście prawie nie ma miejsca na popełnienie błędu. Jedyną rzeczą, przy której trzeba zachować szczególną uwagę jest łączenie masy jajecznej z pozostałymi składnikami. Wszystko po to, by nie stracić całego wysiłku związanego z ubijaniem jajek na puszystą pianę. Jeśli wymiesza się je z mąką i innymi składnikami zbyt raptownie, można sprawić, że wypiek nie będzie tak puszysty, jakbyśmy tego oczekiwali. Reszta jest tak prosta, ze poradzi sobie z nią nawet dziecko.

Przepis na ciasto zalewane z nektarynkami 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • ok. 1 kg nektarynek
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców
  • 2 jajka
  • 1 mały kubeczek jogurtu (ok. 150 g)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski lub garnka. Nie rozdzielaj żółtek od białek, tylko od razu zacznij ubijać je na puszystą pianę. Ubijając, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Masa jajeczna w czasie ubijania powinna stać się jasna i podwoić swoją objętość.
  2. Następnie do jajek ubitych z cukrami dodaj jogurt z kubeczka i olej. Wymieszaj całość mikserem na średnich obrotach.
  3. Mąkę przesianą najpierw na sitku wsyp do mokrych składników. Dodaj także proszek do pieczenia. Delikatnie i ostrożnie wymieszaj razem wszystkie składniki tak, by ubita wcześniej masa nie straciła na objętości.
  4. Nektarynki porządnie umyj. Przekrój je w dwóch płaszczyznach i „odkręć” połówkę, starając się usunąć pestki z jak najmniejszą stratą. Owoce pokrój na plastry lub małe kawałki. Obtocz je delikatnie w mące ziemniaczanej, by nie puściły za dużo wilgoci.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wysmaruj tłuszczem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Można także zastosować inne formy o podobnych wymiarach.
  6. Na dnie naczynia do pieczenia wyłóż pokrojone owoce.
  7. Następnie ostrożnie wlej przygotowane wcześniej ciasto na owoce. Wyrównaj z wierzchu za pomocą szpatułki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. (góra-dół).
  8. Piecz przez ok. 30-40 minut. Powinno uzyskać złoty kolor, ale dla pewności przetestuj je także drewnianym patyczkiem – jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia.
  9. Upieczone i ostudzone ciasto można jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!