Tłuszcz, resztki jedzenia, przypalone plamy to codzienne problemy w każdej kuchni, a im dłużej zwlekasz z czyszczeniem, tym trudniej będzie się ich pozbyć. Tradycyjne środki bywają drogie, a ich zapach potrafi być drażniący, ale na szczęście są domowe sposoby, które działają równie skutecznie. Japońska metoda czyszczenia kuchenki ostatnio robi furorę w internecie, więc jeśli jeszcze jej nie znasz, powinieneś nadrobić zaległości. Nie wymaga drogich detergentów i jest niezwykle skuteczna, a klucz do sukcesu tkwi w prostych produktach z kuchennej szafki. 

Na czym polega japońska metoda czyszczenia?

Sekret tej metody tkwi w wykorzystaniu ręcznika papierowego i oleju. Chociaż czyszczenie tłuszczu tłuszczem może początkowo brzmieć dziwnie, to rzeczywiście ma to sens. A dodanie na koniec namoczonego ręcznika papierowego sprawia, że tłuszcz i przypalenia rozpuszczają się jeszcze lepiej i to bez żadnego szorowania. Japońska metoda jest więc w pełni naturalna i tania jak barszcz, a przy tym działa świetnie, bo usuwa nawet stare przypalenia i dodatkowo neutralizuje nieprzyjemne zapachy.

Jak wyczyścić kuchenkę japońską metodą?

A jak dokładnie czyścić kuchenkę japońskim sposobem? To banalnie proste. Najpierw należy wylać trochę tłuszczu roślinnego z butelki na miękką stronę gąbki i delikatnie wetrzeć olej w zabrudzenia, a potem przykryć całość wilgotnym ręcznikiem papierowym i zostawić na około 5 minut. Po tym czasie wszelkie resztki jedzenia, przypalenia i tłuste osady powinny łatwo dać się zetrzeć za jednym pociągnięciem zmywaka. Jeśli jednak zabrudzenia są wyjątkowo zaschnięte i uporczywe, lepiej zostawić ręcznik papierowy na natłuszczonej powierzchni nawet na 15 minut.

Inne zastosowania japońskiej metody

Czyszczenie kuchenki to niejedyny pomysł na wykorzystanie japońskiej metody. Okazuje się, że sposób z olejem i namoczonym ręcznikiem można wykorzystać także do:

  • Czyszczenia wnętrza piekarnika – wetrzyj olej i zostaw nasączone ręczniki na brudnych ściankach,
  • Odświeżania mikrofalówki – posmaruj obrotowy talerz cieniutką warstwą oleju, a potem połóż ręcznik w środku i podgrzej przez 30 sekund,
  • Mycia okapu – nalej odrobinę oleju na miękką szmatkę, posmaruj okap i połóż na tym wilgotny ręcznik na 15 minut.

Alternatywne sposoby czyszczenia kuchenki

Japońska metoda czyszczenia działa świetnie, ale nie jest to jedyny sposób na domowe porządki naturalnymi sposobami. Jeśli nie masz oleju, możesz użyć też kilku innych składników z kuchennej szafki:

  • Soda oczyszczona – posyp przypalenia, skrop całość wodą i odczekaj 10 minut,
  • Cytryna – przetrzyj powierzchnię sokiem z cytryny, a tłuszcz łatwo odejdzie,
  • Roztwór wody i octu - wymieszaj oba płyny w proporcji 1:1 i używaj wprost na zabrudzenia.