Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów, jakie pojawiają się codziennie na naszych stołach. Z czasem jednak mogą się znudzić, a wtedy najlepiej nieco podkręcić tradycyjny przepis. My proponujemy wyraziste kotlety po cygańsku, które podaje się w wyjątkowym sosie pełnym smaków i aromatów. Spróbuj, a z pewnością się nie zawiedziesz. 

Jak się robi kotlety po cygańsku?

Przepis na kotlety po cygańsku nie jest trudny i robi się go w dwóch etapach. Najpierw należy przygotować wyrazisty sos na bazie pomidorów, papryki i pieczarek z dużą ilością przypraw. Obowiązkowo musi się tu pojawić mielone papryka i to aż w 3 wersjach - słodkiej, ostrej i wędzonej. 

Potem przychodzi czas na przyszykowanie klasycznych kotletów mielonych, które trzeba tylko krótko obsmażyć na złoty kolor. Potem pozostaje już tylko wrzucić kotlety do gęstego sosu i dusić całość przez około 15 minut. W ten prosty sposób powstaje coś znacznie smaczniejszego i bardziej efektownego niż zwykłe kotlety mielone, bo na talerzu jest kolorowo i bardzo aromatycznie. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie go wypróbuj. 

Przepis na kotlety po cygańsku

Składniki:

na kotlety:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina mąki do obtaczania

na sos:

  • 200 ml bulionu
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • po szczypcie papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu, czyli obierz cebulę i czosnek oraz oczyść pieczarki i usuń z papryki gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój - cebulkę i czosnek drobniej, a paprykę i pieczarki w nieco większe kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę, aż zmięknie. Następnie dodaj paprykę i pieczarki i znów smaż całość przez kilka minut. Na sam koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilkę podgrzewaj całość. 
  3. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i dopraw całość do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką słodką, wędzoną oraz ostrą. Dolej niepełną szklankę bulionu i gotuj sos pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 15 minut. 
  4. W tym czasie zabierz się za szykowanie kotletów. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem i połącz całość na jednolitą masę. 
  5. Z gotowej mięsnej masy formuj niewielkie kotlety i każdy obtaczaj w cienkiej warstwie mąki. Następnie wrzucaj kotlety mielone na rozgrzany olej i smaż, aż będą rumiane z każdej strony. 
  6. Gotowe kotlety wrzuć do wcześniej przygotowanego sosu i duś całość pod przykryciem jeszcze przez około kwadrans. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.