Młoda kapusta od lat cieszy się zasłużoną dobrą sławą w kuchni polskiej. To słodki smak leniwych wakacji, a jej chrupiące, a jednocześnie dość cienkie liście z odpowiednimi dodatkami szybko miękną i są w sam raz „na ząb”. Zamiast robić z niej pracochłonne gołąbki (nadaje się do nich jak mało która) czy ślęczeć i ocierać pot w kuchni nad garem z bigosem, poszatkuj ją jak Pan Tomek w kilka minut z dodatkami na wspaniałą surówkę. 

Czym się wyróżnia surówka z młodej kapusty od Strzelczyka?

Rekordowo krótki czas przygotowania to niejedyny jej atut. Tomasz Strzelczyk ściera do niej oprócz młodej marchewki również twarde, soczyste i słodko-kwaśne jabłko. Kucharz poleca do niej szczególnie ligole. Z 3 dość słodkimi dodatkami (kapustą, marchewką i jabłkiem) kontrastuje ciekawie lekko pikantna czerwona cebula. 

Najważniejszy jest jednak sos. Ten powstaje na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem i 2 rodzajów musztardy: łagodniejszej francuskiej (z ziarnami gorczycy) i ostrzejszej i słonawej - diżońskiej. Jeśli jej nie masz, sięgnij po poczciwą kremską lub sarepską. Musi być pikantna. Do tego obowiązkowo dodajemy odrobinę octu jabłkowego. Odrobina miodu zrównoważy całość, a kilka posiekanych liści mięty wniesie głęboki aromat, będzie orzeźwiać i sprawi, że obiad będzie nieco lżejszy. Szczególnie, jeśli surówkę Tomka Strzelczyka będziesz podawać np. na grilla. Pasuje do karkówki jak nic innego. 

Surówka Tomka Strzelczyka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 jabłko (pan Tomek poleca ligol)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej lub Dijon)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pierz do smaku
  • kilka listków mięty
  • natka pietruszki (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich, brzydkich i grubych liści. Przekrój na ćwiartki i poszatkuj. Przełóż do dużej miski.
  2. Zetrzyj do środka marchewkę i jabłko, dodaj do miski.
  3. Pokrój cebulę w piórka, dodaj do reszty składników w misce. Odłóż na chwilkę.
  4. Dodaj do osobnej miski jogurt, wlej ocet jabłkowy, miód, obie musztardy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. 
  5. W międzyczasie pokrój trochę natki pietruszki i kilka listków mięty, dodaj zioła do sosu, wymieszaj i podawaj od razu.

Surówkę z młodej kapusty w sosie jogurtowo-musztardowo-miodowym z miętą możesz też włożyć na chwilę do lodówki, by wszystko razem się przegryzło i by wydobyć smak ziół. Możesz też dosmażyć do niej kawałki kurczaka. Dzięki temu zamieni się w bardziej treściwą obiadową sałatkę.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube).