Młoda kapusta od lat cieszy się zasłużoną dobrą sławą w kuchni polskiej. To słodki smak leniwych wakacji, a jej chrupiące, a jednocześnie dość cienkie liście z odpowiednimi dodatkami szybko miękną i są w sam raz „na ząb”. Zamiast robić z niej pracochłonne gołąbki (nadaje się do nich jak mało która) czy ślęczeć i ocierać pot w kuchni nad garem z bigosem, poszatkuj ją jak Pan Tomek w kilka minut z dodatkami na wspaniałą surówkę.
Czym się wyróżnia surówka z młodej kapusty od Strzelczyka?
Rekordowo krótki czas przygotowania to niejedyny jej atut. Tomasz Strzelczyk ściera do niej oprócz młodej marchewki również twarde, soczyste i słodko-kwaśne jabłko. Kucharz poleca do niej szczególnie ligole. Z 3 dość słodkimi dodatkami (kapustą, marchewką i jabłkiem) kontrastuje ciekawie lekko pikantna czerwona cebula.
Najważniejszy jest jednak sos. Ten powstaje na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem i 2 rodzajów musztardy: łagodniejszej francuskiej (z ziarnami gorczycy) i ostrzejszej i słonawej - diżońskiej. Jeśli jej nie masz, sięgnij po poczciwą kremską lub sarepską. Musi być pikantna. Do tego obowiązkowo dodajemy odrobinę octu jabłkowego. Odrobina miodu zrównoważy całość, a kilka posiekanych liści mięty wniesie głęboki aromat, będzie orzeźwiać i sprawi, że obiad będzie nieco lżejszy. Szczególnie, jeśli surówkę Tomka Strzelczyka będziesz podawać np. na grilla. Pasuje do karkówki jak nic innego.
Surówka Tomka Strzelczyka z młodej kapusty
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 młode marchewki
- 1 jabłko (pan Tomek poleca ligol)
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 20 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej lub Dijon)
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pierz do smaku
- kilka listków mięty
- natka pietruszki (ilość wg uznania)
Sposób przygotowania:
- Obierz kapustę z wierzchnich, brzydkich i grubych liści. Przekrój na ćwiartki i poszatkuj. Przełóż do dużej miski.
- Zetrzyj do środka marchewkę i jabłko, dodaj do miski.
- Pokrój cebulę w piórka, dodaj do reszty składników w misce. Odłóż na chwilkę.
- Dodaj do osobnej miski jogurt, wlej ocet jabłkowy, miód, obie musztardy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- W międzyczasie pokrój trochę natki pietruszki i kilka listków mięty, dodaj zioła do sosu, wymieszaj i podawaj od razu.
Surówkę z młodej kapusty w sosie jogurtowo-musztardowo-miodowym z miętą możesz też włożyć na chwilę do lodówki, by wszystko razem się przegryzło i by wydobyć smak ziół. Możesz też dosmażyć do niej kawałki kurczaka. Dzięki temu zamieni się w bardziej treściwą obiadową sałatkę.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube).
















