Mięso, które zostaje po świętach, ma jedną ogromną zaletę – jest już gotowe do użycia. Nie trzeba go przyprawiać, gotować od nowa ani zastanawiać się, czy się na pewno uda. Często wręcz zyskuje na smaku, bo zdążyło się przegryźć i nabrać głębi. A do tego – daje ogromne pole do popisu. W przeszłości wyrzucanie jedzenia było nie do pomyślenia. Babcia Genia zawsze wiedziała, co zrobić z resztek mięs po Wielkanocy. 

Gulasz z resztek – król domowej kuchni

Dobry gulasz zrobisz praktycznie ze wszystkiego. Wystarczy, że masz pod ręką pokrojone mięso – czy to pieczeń wieprzową, gotowaną szynkę, karkówkę, czy nawet pokrojoną kiełbasę. Podsmaż posiekaną cebulę na smalcu albo oleju rzepakowym, dodaj przeciśnięty czosnek i dorzuć mięso. Przypraw solidnie: majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, trochę wędzonej soli albo sosu sojowego. Zalej bulionem warzywnym lub wodą i zostaw na wolnym ogniu, żeby smaki się połączyły. Jeśli masz ochotę, dodaj koncentrat pomidorowy albo łyżkę musztardy – dodadzą głębi. W wersji bardziej sycącej możesz dodać ugotowane ziemniaki, fasolę z puszki albo pokrojoną paprykę. Gulasz z resztek nie musi wyglądać jak klasyczna wersja węgierska – to bardziej pomysł na wykorzystanie wszystkiego, co masz.

Pasztet z mięsa pozostałego po pieczeniu

Domowy pasztet z mięsa, które zostało po świętach, to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić z resztek. Zmiel w maszynce albo zmiksuj w malakserze. Dodaj podsmażoną cebulkę, czosnek, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek. Jeśli masz – dodaj też gotowaną marchewkę z rosołu lub wątróbkę. Ważne jest, żeby masa nie była zbyt sucha – możesz dolać trochę śmietanki, mleka albo bulionu. Na koniec dodaj bułkę tartą, by wszystko związać.  Przełóż do foremki, wierzch posmaruj masłem i piecz ok. 45 minut w 180°C. Pasztet możesz jeść na zimno, ale świetny jest też lekko podgrzany z dodatkiem sosu chrzanowego.

Pierogi z mięsem po świętach

Resztki mięsa idealnie nadają się do farszu do pierogów. Wystarczy je przepuścić przez maszynkę (raz lub dwa razy – zależnie od tego, jaką teksturę lubisz), dodać podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i ewentualnie szczyptę cynamonu lub majeranku. Ciasto robisz jak na klasyczne pierogi: mąka, ciepła woda, szczypta soli i trochę oleju. Rozwałkuj cienko, nadziej i sklej. Możesz je ugotować, zamrozić albo przesmażyć na patelni – wtedy mają chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak. Jeśli masz resztki kapusty z grzybami – możesz je zmieszać z mięsem. A jeśli masz tylko trochę mięsa, warto dorzucić ugotowaną kaszę gryczaną.

Sałatka z mięsem – szybka i konkretna

Cienkie paski pieczonego mięsa świetnie komponują się z sałatką, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić coś sycącego, ale bez stania przy kuchence. Pokrój mięso, dodaj ugotowane jajka, ogórek konserwowy, cebulę dymkę, kukurydzę, a nawet pokrojone jabłko albo orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko z sosem z majonezu i jogurtu z dodatkiem musztardy lub chrzanu. Dobrze pasuje też ugotowany makaron typu świderki lub ryż – z takiej sałatki robi się wtedy prawdziwe danie, które można zabrać do pracy lub na wycieczkę. W wersji wege – wymień mięso na fasolę lub jajka i zostaw resztę dodatków.

Jajka faszerowane mięsem

To danie wygląda niepozornie, ale zawsze robi wrażenie. Farsz z mięsa i żółtek można doprawić na wiele sposobów. Najprostszy to: resztki mięsa zmiksowane z żółtkami, czosnkiem, majonezem i koperkiem. Ale można dodać też twaróg, chrzan albo pokruszony ser pleśniowy. Dobrze smakują również jajka zapiekane – wystarczy ułożyć połówki w żaroodpornym naczyniu, posypać serem i zapiec. Można też dorzucić resztki chleba tostowego lub bułki tartej, by uzyskać bardziej zwarte nadzienie.

Tarta z mięsem i warzywami

Gotowe ciasto kruche lub francuskie to doskonała baza. Do farszu użyj mięsa podsmażonego z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodaj warzywa – np. cukinię, brokuły, kukurydzę, pomidory koktajlowe – i zalej wszystko masą z 2 jajek, 100 ml śmietanki i garści startego sera. Piecz przez ok. 30 minut w 180°C. Tarta nadaje się na obiad, kolację albo przekąskę do lunchboxa. Możesz też dodać oliwki, kapary albo suszone pomidory, jeśli chcesz uzyskać bardziej śródziemnomorski klimat.

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Ziemniaki pokrojone w plasterki, resztki mięsa, cebula i śmietana – z tego naprawdę można zrobić pyszne danie. Warstwowo układaj składniki, każdą warstwę lekko przypraw. Na wierzch dodaj starty ser (np. cheddar, gouda, mozzarella) i odrobinę masła. Dla urozmaicenia dorzuć warzywa – np. pora, marchewkę albo kawałki dyni. Można też dodać resztkę wędliny lub kiełbasy, żeby zapiekanka była bardziej treściwa. Piecz około 45 minut, aż wszystko się zapiecze i lekko zrumieni.

Krokiety z mięsem

Mięso przesmaż z cebulką, dopraw solą, pieprzem i ziołami – dobrze sprawdza się majeranek, tymianek, a nawet curry. Farsz zawijaj w naleśniki, panieruj w jajku i bułce, a potem smaż na złoto. Zamiast klasycznej panierki możesz użyć płatków kukurydzianych albo zmielonych orzechów – będą chrupiące i niebanalne. Podawaj z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym. Jeśli masz więcej farszu – przechowuj go w zamrażarce.

Zupa z mięsnymi skrawkami

Ostatni pomysł, ale wcale nie najmniej ważny. Zupa na resztkach mięsnych jest treściwa, szybka i zawsze się udaje. Podsmaż cebulę, dodaj pokrojone mięso, zalej bulionem lub wodą i dorzuć warzywa: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki lub fasolkę szparagową. Możesz dorzucić też makaron, ryż albo soczewicę. Dla smaku – liść laurowy, ziele angielskie i odrobina wędzonej papryki. Taka zupa jest jednym z najlepszych sposobów, by domknąć lodówkę po świętach.