Przepis na sernik z rosą przygotowuje się na dwa etapy - najpierw należy upiec kruchy spód z serową masą, a dopiero na ostatnich kilka minut pieczenia należy wyłożyć na niego ubitą piankę z białek i cukru. To właśnie na niej po zapieczeniu pojawiają się charakterystyczne kropelki, czyli słodka rosa, jednak nie zawsze się to udaje. W czym tkwi sekret? Okazuje się, że wiele osób pomija 2 kluczowe zasady.
Co zrobić, żeby była rosa na serniku? 2 ważne zasady
Niemal każdy przepis na sernik z rosą zakłada pieczenie w 170 lub 180 stopniach, ale trzeba pamiętać, aby temperaturę zmienić na ostatnim etapie, czyli zapiekaniu pianki. Otóż samą piankę należy zapiekać w 150 stopniach, bo właśnie wtedy pięknie "wyjdą" z niej kropelki rosy. Kolejna ważna sprawa to sam czas pieczenia, bo w wielu przepisach jest to aż 15 minut. Zdecydowanie lepiej będzie jednak skrócić go o połowę i zapiekać piankę na serniku jedynie przez 7-8 minut. Potem sernik wystarczy już tylko wyjąć i odstawić go do wystudzenia, a kropelki zaczną pojawiać się po kilkudziesięciu minutach. Zobacz dokładny przepis poniżej.
Sernik z rosą - przepis
Składniki:
na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 całe jajko +1 żółtko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 całe jajka + 4 żółtka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- 1 opakowanie budyniu (40 g)
na piankę z rosą:
- 5 białek jaj
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę, a potem dokładnie wylep nią blachę.
- Teraz rozgrzej piekarnik na 170 stopni i przejdź do szykowania masy serowej. Do dużej miski wybij całe jajka, dodaj żółtka i wymieszaj całość z serem z wiaderka. Do tego dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz olej.
- Wszystko dokładnie zmiksuj, a potem stopniowo dolewaj mleko, aż uzyskasz konsystencję jak ciasto naleśnikowe. Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika. Piecz sernik przez około 40-45 minut.
- Pod koniec tego czasu przygotuj bezę, czyli ubij białka jaj ze szczyptą soli. Następnie zacznij stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru, aż uzyskasz lśniącą i na sztywną pianę.
- Sernik ostrożnie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Na wierzch ciasta wyłóż pianę i delikatnie wyrównaj.
- Tak przygotowany sernik z pianką włóż znów do piekarnika i piecz jeszcze przez około 7-8 minut, aż beza lekko się zarumieni, ale nie będzie mocno przypieczona.
- Upieczony sernik z rosą wyjmij z piekarnika i odstaw go do wystudzenia. Musisz uzbroić się w cierpliwość, bo urocze kropelki zaczną pojawiać się dopiero gdy ciasto wystygnie.

















