Na naszym messengerowym kanale nadawczym na Facebooku szczególną popularnością cieszą się dania na bazie ziemniaków. I nic w tym dziwnego – w końcu nasza kuchnia kartofelkami stoi, stała i stać będzie.

A że tak właśnie było też w przeszłości, świadczy choćby przepis na babkę ziemniaczaną po wileńsku. Przepis na kugiel (po litewsku – kugelis) przywieźli ze sobą przesiedleńcy ze wschodu po II wojnie światowej na ziemie zachodnie. Ta sama receptura wciąż jest kultywowana przez Polaków mieszkających na Litwie i dziś – wielu naszych rodaków wciąż żyje w Wilnie i okolicach, a zwłaszcza w rejonie solecznickim. 

Jak na Litwie przygotowuje się babkę ziemniaczaną?

I choć wielu powie, że przepis na ich babkę ziemniaczaną nie różni się niczym szczególnym od tego, który znamy z kuchni Polski centralnej, to nie sposób odmówić rodakom z Litwy znawstwa w zakresie obchodzenia się z ziemniakiem.

Jako, że to warzywo zajmuje jeszcze ważniejsze miejsce w kuchni litewskiej niż w polskiej (tak, to rzeczywiście możliwe…), to mieszkańcy ‘Litwy doskonale wiedzą, że ziemniaki na takie potrawy jak właśnie babka, placki ziemniaczane czy kartacze trzeba przed obróbką termiczną należycie odcisnąć z namiaru wody. Właśnie to sprawia, że babka wychodzi idealnie zwarta, chrupiąca z wierzchu, a po odpowiednim pieczeniu nigdy nie „zalatuje” surowym ziemniakiem!

Getty Images, Ja'Crispy

Przepis na babkę ziemniaczaną po wileńsku 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • Ok. 40 dag boczku wędzonego parzonego
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach – warto posłużyć się tu specjalną maszynką. Razem z ziemniakami zetrzyj cebulę i czosnek.
  2. Starte warzywa dokładnie odsącz z nadmiaru wody – dobrze zrobić to za pomocą tetrowego materiału. Ewentualnie można skorzystać z sitka.
  3. Nie wylewaj uzyskanej z ziemniaków wody – pozwól by na dnie zebrała się skrobia, którą potem zbierz i z powrotem dodaj do startych ziemniaków. Skrobia powinna osiąść na dnie garnka z wodą po ok. 5-7 minutach.
  4. Do masy ziemniaczano-cebulowo-czosnkowej dodaj podsmażony na patelni i uprzednio pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodaj jajka i dopraw do smaku. Uważaj na ilość soli ze względu na boczek, który jest dość słony.
  5. Wysmaruj smalcem naczynie żaroodporne i wyłóż wyrobioną masę. Piecz przez ok. 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia może się różnić ze względu na różną grubość babki ziemniaczanej. Ta wynika z kolei z rozmiaru naczynia żaroodpornego. W razie potrzeby piecz więc babkę dalej, sprawdzając jej gotowość tak jak ciasto, czyli metodą suchego patyczka.
  6. Babkę podawaj na świeżo lub po dodatkowym podsmażeniu na patelni.

Smacznego!