Zieleń gości na wielkanocnym stole od zawsze, ale raczej w postaci rzeżuchy, szczypiorku, groszku, koperku. Od niedawna stała się też wiodącym kolorem wśród odświętnych słodyczy, a to zasługa wszędobylskich pistacji.
Tym razem nie musisz jednak martwić się o prażenie orzechów, własnoręczne kręcenie pasty lub ubijanie kremu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zielony proszek budyniowy. Dzięki niemu nie tylko otrzymasz wypiek barwny, ale także niezwykle puszysty, a jednocześnie wilgotny. Bez obaw o ciasto piaskowe suche jak wiór. Sprawdź, jak powstaje prosta pistacjowa babka wielkanocna.
Pistacjowa babka wielkanocna – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g budyniu pistacjowego bez cukru (można go kupić w większości supermarketów)
- 50 g mąki pszennej
- 150 g drobnego białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- dodatkowo: krem pistacjowy i pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zyskały temperaturę otoczenia. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i budyniem pistacjowym do osobnej miski.
- Utrzyj jajka z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wsyp suche składniki. Mieszaj do połączenia. Na koniec wlej cienkim strumieniem olej. Poczekaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przelej masę do natłuszczonej formy z kominem na babkę. Możesz też podzielić ciasto na mniejsze porcje i zrobić z niego pojedyncze pistacjowe muffinki.
- Babka pistacjowa powinna piec się przez 45 minut w 180°C. Sprawdź ciasto patyczkiem, jeśli wychodzi suchy, to znaczy, że jest gotowe. Dla najlepszego, monochromatycznego efektu udekoruj ciasto pastą pistacjową i pokruszonymi orzechami. O pozostałych opcjach przeczytaj poniżej.
Jak udekorować pistacjową babkę budyniową na Wielkanoc?
Pistacje do ozdoby dobrze jest zmielić samodzielnie. Wystarczy obrać je z łupinek, wrzucić do blendera i miksować do czasu, gdy same puszczą tłuszcz i powstanie kremowa masa. Opcjonalnie można dodać odrobinę oleju, cukier puder, szczyptę soli. Powstała pasta pięknie udekoruje wierzch ciasta, zwłaszcza jeśli orzechy nie były prażone na rumiano i zachowały swoją intensywną zieleń.
Wilgotna babka budyniowa pięknie będzie się też prezentować posmarowana szybkim lukrem z cukru pudru (z sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy) lub oblana polewą z białej czekolady. Z pistacjami zawsze idą w parze maliny, więc możesz wykorzystać liofilizowane owoce lub gęstą konfiturę. Skoro mowa o wypieku na święta wielkanocne, do dekoracji warto wykorzystać czekoladowe jajeczka lub kolorowe, cukrowe ozdoby.
Źródło: facebook.com/p/Słodka-pasja-Ali-Kochanowskiej

















