Czosnek jest jedną z częściej używanych przypraw w kuchni, a to dlatego, że ma mnóstwo smaku i aromatu. Powszechnie wiadomo też, że korzystnie wpływa na organizm, w tym podnosi odporność i pomaga zwalczać wirusy i bakterie. A taka pasta czosnkowa to prawdziwe mistrzostwo świata, minimum składników i pracy, a maksimum korzyści i smaku. Posmarujcie nią świeżą kromkę chleba, a lepszego śniadania nie znajdziecie.
Jak zrobić pastę czosnkową?
Składniki:
- olej
- czosnek
Nie podaję ilości składników, ponieważ możesz dopasować ją do swoich potrzeb i wielkości słoiczków. Całość będę opisywać na przykładzie 1 główki, a potem możesz powielić przepis w zależności do potrzeby.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania słoików. Dokładnie je umyj i wypłucz, a potem przelej je jeszcze wrzątkiem i osusz lub poczekaj, aż same wyschną. Żaden z nich nie powinien być wyszczerbiony. Sprawdź też dokładnie zakrętki (i umyj je oczywiście). Nie może być na nich nawet najmniejszych śladów rdzy. Nie powinny być też nigdzie powgniatane lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
- Z dolnej części główki czosnku wytnij twardą część. Jeśli naruszysz trochę ząbki, to się nie przejmij, nie ma to takiego znaczenia.
- Przełóż je do większego słoika, który nie będzie używany do przechowania pasty czosnkowej. Zakręć go i potrząsaj nim energicznie, aż odpadną wszystkie łupinki, a przynajmniej większość. Wyjmij je i usuń wszystkie odpadki.
- Oczyszczone ząbki czosnku przełóż do czystego, wyparzonego słoika, najlepiej jak wypełni prawie cały. Potem zalej je olejem (zostawiając co najmniej 1 cm od rantu), tak żeby wszystkie były nim przykryte. Jeśli chcesz, możesz zamienić go na oliwę.
- Tak przygotowane słoiczki wsadź do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na 2 godziny.
- Gorące słoiczki z czosnkiem wyjmij ostrożnie i postaw je na ściereczce do góry dnem. Dzięki temu uszczelka w zakrętce dobrze się zassie.
Do czego wykorzystać pastę czosnkową?
Pasta czosnkowa najlepiej pasuje jako smarowidło na kanapkę. Wystarczy wyjąć ząbki ze słoika, położyć je na pieczywie i rozsmarować jak masło. Smak podkręcisz, wcześniej grillując chleb lub opiekając go w tosterze. Sprawdzi się też jako dodatek do sosów i zup. Możesz nawet przygotować na nim zupę krem z czosnku z grzankami, przesmarować tortillę, domowego kebaba, mięso i wędliny. Możliwości jest naprawdę sporo, sprawdzi się wszędzie tam, gdzie używasz czosnku. A jak chcesz bardziej podkręcić smak, to dodaj do słoiczka:
- suszone pomidory
- rozmaryn
- tymianek
- oregano
- bazylię
- płatki chili
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @kochamgotowac Piotra Ogińskiego

















