Czosnek jest jedną z częściej używanych przypraw w kuchni, a to dlatego, że ma mnóstwo smaku i aromatu. Powszechnie wiadomo też, że korzystnie wpływa na organizm, w tym podnosi odporność i pomaga zwalczać wirusy i bakterie. A taka pasta czosnkowa to prawdziwe mistrzostwo świata, minimum składników i pracy, a maksimum korzyści i smaku. Posmarujcie nią świeżą kromkę chleba, a lepszego śniadania nie znajdziecie.

Jak zrobić pastę czosnkową?

Składniki:

  • olej
  • czosnek

Nie podaję ilości składników, ponieważ możesz dopasować ją do swoich potrzeb i wielkości słoiczków. Całość będę opisywać na przykładzie 1 główki, a potem możesz powielić przepis w zależności do potrzeby.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania słoików. Dokładnie je umyj i wypłucz, a potem przelej je jeszcze wrzątkiem i osusz lub poczekaj, aż same wyschną. Żaden z nich nie powinien być wyszczerbiony. Sprawdź też dokładnie zakrętki (i umyj je oczywiście). Nie może być na nich nawet najmniejszych śladów rdzy. Nie powinny być też nigdzie powgniatane lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
  2. Z dolnej części główki czosnku wytnij twardą część. Jeśli naruszysz trochę ząbki, to się nie przejmij, nie ma to takiego znaczenia.
  3. Przełóż je do większego słoika, który nie będzie używany do przechowania pasty czosnkowej. Zakręć go i potrząsaj nim energicznie, aż odpadną wszystkie łupinki, a przynajmniej większość. Wyjmij je i usuń wszystkie odpadki.
  4. Oczyszczone ząbki czosnku przełóż do czystego, wyparzonego słoika, najlepiej jak wypełni prawie cały. Potem zalej je olejem (zostawiając co najmniej 1 cm od rantu), tak żeby wszystkie były nim przykryte. Jeśli chcesz, możesz zamienić go na oliwę.
  5. Tak przygotowane słoiczki wsadź do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na 2 godziny.
  6. Gorące słoiczki z czosnkiem wyjmij ostrożnie i postaw je na ściereczce do góry dnem. Dzięki temu uszczelka w zakrętce dobrze się zassie.

Do czego wykorzystać pastę czosnkową?

Pasta czosnkowa najlepiej pasuje jako smarowidło na kanapkę. Wystarczy wyjąć ząbki ze słoika, położyć je na pieczywie i rozsmarować jak masło. Smak podkręcisz, wcześniej grillując chleb lub opiekając go w tosterze. Sprawdzi się też jako dodatek do sosów i zup. Możesz nawet przygotować na nim zupę krem z czosnku z grzankami, przesmarować tortillę, domowego kebaba, mięso i wędliny. Możliwości jest naprawdę sporo, sprawdzi się wszędzie tam, gdzie używasz czosnku. A jak chcesz bardziej podkręcić smak, to dodaj do słoiczka:

  • suszone pomidory
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano
  • bazylię
  • płatki chili

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @kochamgotowac Piotra Ogińskiego