Wbrew pozorom nie trzeba się namęczyć, żeby przygotować smaczny proteinowy posiłek. Wystarczy kilka kluczowych składników, a za bazę możesz wziąć sobie ulubione przepisy ze świata. Jeśli w menu brakuje ci pieczywa z dobrym makro, postaw na węgierskie placki.
Zapomnij jednak o drożdżach, a mleko zamień na jogurt naturalny typu islandzkiego. Otrzymasz białkowe langosze, które świetnie sprawdzą się na sycący i wartościowy posiłek. Skyr połóż też na wierzch – w postaci aromatycznego czosnkowego sosu.
Skyrgosze – makroskładniki
Placki à la węgierskie langosze to propozycja pełna białka, a bez mięsa. Są pyszne w swojej prostocie, ale szczególnie przypadną do gustu tym, którzy liczą podaż makroskładników ze względu na dietę lub/i swoje starania na siłowni.
Niestety potrawa nie jest odpowiednia dla osób na ścisłym keto, ponieważ zawiera za dużo węglowodanów, by spełnić wymagania tego specyficznego jadłospisu. Z podanego dalej przepisu otrzymasz dwa skyrgosze, a każdy z nich będzie zawierał:
- 225 kalorii
- 18 g białka
- 7 g tłuszczu
- 26 g węglowodanów całkowitych
Przepis na białkowe langosze z sosem czosnkowym i cebulką
Składniki na placki:
- 150 g skyru naturalnego
- 1 jajko
- 70 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na dodatki:
- 50 g skyru naturalnego
- 20 g majonezu light
- 1/2 ząbka czosnku
- 60 g cebuli
- 2 g oleju
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wyjmij skyr z opakowania do miski. Dodaj lekko rozmącone jajko oraz suche składniki, czyli mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wyłóż masę na papier do pieczenia za pomocą łyżki. Dobrze jest ją zwilżyć, żeby ciasto się do niej nie przyklejało. Uformuj dwa okrągłe placki.
- Piecz langosze ze skyru przez około 15-16 minut lub do czasu, gdy staną się złociste. Możesz też przyrządzić je w air fryerze.
- Wymieszaj skyr z majonezem na sos. Dodaj posiekany czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku.
- Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją na małym ogniu z odrobiną oleju. Podgrzewaj ją, mieszając, aż zmięknie i nabierz złocistej barwy.
- Posmaruj placki sosem i udekoruj cebulką.
Z czym jeszcze można podać langosze ze skyru?
Bilans makro będzie najbardziej korzystny, jeśli posmarujesz langosze czosnkowym skyrem, a złocista cebulka doda im trochę słodyczy, ale możesz też położyć na plackach takie dodatki jak:
- tarty ser żółty, na przykład mozzarellę,
- kwaśna śmietana ze szczypiorkiem,
- salsa pomidorowa,
- pokrojona w paseczki szynka,
- skwarki z wędzonego boczku.
Źródło: instagram.com/makrobeast


















