Wbrew pozorom nie trzeba się namęczyć, żeby przygotować smaczny proteinowy posiłek. Wystarczy kilka kluczowych składników, a za bazę możesz wziąć sobie ulubione przepisy ze świata. Jeśli w menu brakuje ci pieczywa z dobrym makro, postaw na węgierskie placki.

Zapomnij jednak o drożdżach, a mleko zamień na jogurt naturalny typu islandzkiego. Otrzymasz białkowe langosze, które świetnie sprawdzą się na sycący i wartościowy posiłek. Skyr połóż też na wierzch – w postaci aromatycznego czosnkowego sosu. 

Skyrgosze – makroskładniki

Placki à la węgierskie langosze to propozycja pełna białka, a bez mięsa. Są pyszne w swojej prostocie, ale szczególnie przypadną do gustu tym, którzy liczą podaż makroskładników ze względu na dietę lub/i swoje starania na siłowni.

Niestety potrawa nie jest odpowiednia dla osób na ścisłym keto, ponieważ zawiera za dużo węglowodanów, by spełnić wymagania tego specyficznego jadłospisu. Z podanego dalej przepisu otrzymasz dwa skyrgosze, a każdy z nich będzie zawierał:

  • 225 kalorii
  • 18 g białka
  • 7 g tłuszczu
  • 26 g węglowodanów całkowitych 

Przepis na białkowe langosze z sosem czosnkowym i cebulką

Składniki na placki:

  • 150 g skyru naturalnego
  • 1 jajko
  • 70 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na dodatki:

  • 50 g skyru naturalnego
  • 20 g majonezu light
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 60 g cebuli
  • 2 g oleju

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Wyjmij skyr z opakowania do miski. Dodaj lekko rozmącone jajko oraz suche składniki, czyli mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Wyłóż masę na papier do pieczenia za pomocą łyżki. Dobrze jest ją zwilżyć, żeby ciasto się do niej nie przyklejało. Uformuj dwa okrągłe placki. 
  4. Piecz langosze ze skyru przez około 15-16 minut lub do czasu, gdy staną się złociste. Możesz też przyrządzić je w air fryerze.
  5. Wymieszaj skyr z majonezem na sos. Dodaj posiekany czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku.
  6. Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją na małym ogniu z odrobiną oleju. Podgrzewaj ją, mieszając, aż zmięknie i nabierz złocistej barwy.
  7. Posmaruj placki sosem i udekoruj cebulką.  

Z czym jeszcze można podać langosze ze skyru?

Bilans makro będzie najbardziej korzystny, jeśli posmarujesz langosze czosnkowym skyrem, a złocista cebulka doda im trochę słodyczy, ale możesz też położyć na plackach takie dodatki jak:

  • tarty ser żółty, na przykład mozzarellę
  • kwaśna śmietana ze szczypiorkiem,
  • salsa pomidorowa,
  • pokrojona w paseczki szynka,
  • skwarki z wędzonego boczku.

Źródło: instagram.com/makrobeast