Surówka ze słoika to bardzo efektowny sposób podania warzyw. Możesz przygotować ją przy gościach i wysypać na talerze porcje prosto ze słoika. Już samo to sprawi, że będą zajadać ją ze smakiem. Nie mówiąc już o dzieciach, które będą obserwowały cały proces z otwartą buzią.
Przepis na surówkę ze słoika
Składniki:
- 6 - 7 ogórków gruntowych
- 4 rzodkiewki
- 100 g sera feta, albo haloumi
- pół średniej cebuli
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść nasion słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- litrowy słoik
Przygotowanie krok po kroku:
- Ogórki gruntowe wyszoruj porządnie, osusz je, a następnie odetnij końcówki z dwóch stron. Jeśli masz świeże, jędrne egzemplarze nie musisz ich obierać. Pokrój je w grubsze plasterki, mniej więcej 1-centymetrowe. Przełóż je do słoika.
- Umyj też rzodkiewki i pokrój w plasterki. Od razu przenieś je do ogórków.
- Ser i cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.
- Umyj szczypiorek, osusz i posiekaj. Wsyp na wierzch słoika. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dosyp ziarna słonecznika.
- Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż składnik się wymieszają.
Co dobrze pasuje do świeżych ogórków?
Jednym z popularniejszych połączeń są pomidory, w tym wypadku lepiej sprawdzą się koktajlowe, nawet przekrojone na pół. Tylko wybieraj świadomie, ponieważ nie zaleca się łączenia tych dwóch składników, ale bez obaw nie szkodzi to zdrowiu. Jednak ogórki zawierają enzym, który neutralizuje witaminę C z pomidorów. Możesz zapobiec temu, dodając ocet winny, sok z cytryny lub kwaśną śmietanę bądź kefir. Dlatego, jeśli lubisz takie smaki, to nie musisz sobie ich odmawiać, ale bez dodatkowych składników nie skorzystasz z pełni możliwości obu warzyw. A oprócz tego możesz zrobić też surówkę z białej kapusty lub pekińskiej, z ogórkiem oczywiście, startej marchewki i sosu winegret. Na gorące dni, przygotuj ogórki z jabłkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Ciekawą opcją na pewno jest surówka inspirowana azjatyckimi smakami. Wymieszaj ogórki z sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i chili.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @bartosz_kopica


















