Nie musisz się narobić jak mrówka, żeby mieć w spiżarce coś chrupiącego i domowego. Te błyskawiczne korniszony to mój ulubiony sposób na przetwory latem. Bez babrania się z gorącą zalewą, bez odmierzania wszystkiego co do grama i bez robienia bałaganu w całej kuchni. Po prostu wkładasz, zalewasz, gotujesz i… gotowe. A co najlepsze, smak gotowych przetworów jest jak z babcinej spiżarni.

Błyskawiczny sposób na ogórki korniszony

Błyskawiczne korniszony to przepis, który zasługuje na medal, bo robisz wszystko praktycznie na raz. Nie gotujesz osobno zalewy, nie przelewasz, nie czekasz aż wystygnie. W tym przepisie ogórki, przyprawy i składniki zalewy trafiają od razu do słoika, a potem tylko zalewasz je zimną wodą i zagotowujesz. Prosto, szybko i sprawnie - czego chcieć więcej?

Ten przepis to oszczędność zarówno czasu, jak i pracy, bo nie musisz czekać aż zalewa najpierw się zagotuje, a potem wystygnie i nie masz też potem trzech garów do zmywania. Co więcej, nic się tu nie marnuje, bo nie trzeba szykować zalewy na zapas, tylko wypełnia się słoiki wodą, a zalewa robi się sama już podczas gotowania słoików. 

Jak zrobić ekspresowe korniszony?

Lista składników jest prosta, a większość znajdziesz w kuchni, nawet jeśli robisz przetwory pierwszy raz w życiu. Na każdy litrowy słoik trzeba przyszykować 1 płaską łyżkę soli, 1 czubatą łyżkę cukru, 5 łyżek octu i przyprawy. Obowiązkowo powinny znaleźć się tam gorczyca, liść laurowy, korzeń chrzanu, koper i czosnek, ale można też kombinować z innymi ulubionymi smakami. Do tego jeszcze tylko zimna woda w ilości takiej, która wypełni słoik i gotowe. 

A jak to zrobić krok po kroku?

  1. Umyj dokładnie, a potem wyparz zarówno słoiki, jak i nakrętki. 
  2. Na dno słoika wrzuć przyprawy i koper, dodaj obrany czosnek, a następnie ciasno wciśnij ogórki, najlepiej pionowo, a im ciaśniej, tym lepiej.
  3. Wsyp przyprawy bezpośrednio do słoika. Zalej wszystko zimną wodą do samej góry, ale zostaw 1 cm luzu od wieczka.
  4. Ocet wlej na sam koniec, tuż przed zakręceniem i zakręć pokrywki.
  5. Gotowe słoiki włóż do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików. Gotuj je przez około 8 minut od momentu zagotowania wody.
  6. Po gotowaniu postaw słoiki do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem przenieś do spiżarni.