Ogórki korniszony to moje ulubione przetwory, które robię na zimę w ilościach hurtowych. Znikają tak szybko, że i tak zawsze nam mało. Każdy, kto ich próbuje, prosi o przepis, a ten jest niemal banalny. Wystarczy przypilnować złotej proporcji, według której robię zalewę i chrupiące, jędrne ogórki mam gotowe. Świetnie sprawdzają się na kanapki, a także do sałatki (szczególnie jarzynowej), choć i tak najbardziej lubię je chrupać solo. 

Marynata do korniszonów w złotej proporcji 1:5

Marynatę do korniszonów robię zawsze ze sprawdzonego przepisu babci. Złota proporcja 1:5 sprawia, że ogórki wychodzą idealnie ostre, nie za kwaśne i niezbyt octowe. Na czym polega ta proporcja? Na szklankę octu daję 5 szklanek wody. Taka ilość zalewy wystarczy na 3 litrowe słoiki. Jeśli chcesz zrobić większą ilość ogórków, to proporcjonalnie zwiększ ilość składników. Do marynaty dodaję również cukier oraz sól, dzięki czemu jest ona słodko-słona. Zagotowuję ją i gotowe. Można nią zalać ogórki z przyprawami w słoikach. Jakie przyprawy warto dodać? U mnie sprawdzają się liście laurowe, ziele angielskie, koper, chrzan, czosnek i gorczyca.

Korniszony z tego przepisu wychodzą jędrne i twarde, nie miękną i pozostają chrupiące. Możesz je próbować już po tygodniu marynowania, choć oczywiście będą dużo łagodniejsze w smaku niż te marynowane przez miesiąc.

Przepis na ogórki korniszony

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku 
  • mały kawałek korzenia chrzanu
  • 3 baldachy kopru
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 płaskie łyżeczki białych ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i osusz. Włóż je do wyparzonych wcześniej słoików (przelej je wrzątkiem lub wyparz w piekarniku).
  2. Czosnek obierz i pokrój na plasterki, chrzan pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Do każdego słoika włóż po kilka plastrów czosnku, chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, koper i czarny pieprz.
  4. Następnie przygotuj zalewę do ogórków. Do garnka wlej wodę z octem, dosyp cukier i sól. Zagotuj całość i wymieszaj.
  5. Zalej nią ogórki w słoikach i zakręć szczelnie.
  6. Na koniec słoiki z korniszonami zapasteryzuj. W tym celu wyłóż garnek ściereczką i włóż do niego słoiki w ten sposób, by się nie dotykały. Zalej je wodą na 2/3 wysokości i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka, odstaw do góry dnem i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.