Jeśli zrobienie domowych lodów kojarzy ci się, ze żmudnym ubijaniem śmietanki lub wyparzaniem jajek, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Nie trzeba niczego ubijać, wystarczy składniki wymieszać łyżką, a puszyste i kremowe lody jak z lodziarni będziesz miał w domu. W tym przepisie nie ma również jajek, ani kremówki, więc takie lody możesz jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. 

Jak zrobić lody z 2 składników bez maszynki?

Choć maszynka do lodów jest przydatna, to jednak nie każdy ma ją w domu. Dla tych właśnie osób ten przepis będzie idealny. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i zmrozić. Do przygotowania lodów malinowych potrzebne ci będą oczywiście świeże owoce, a także jogurt naturalny. Dzięki niemu lody będą miały kremową konsystencję i śmietanowy posmak. Maliny zblenduj na gładką masę (jeśli chcesz lody z kawałkami owoców, to nie blenduj ich dokładnie), a następnie połącz z jogurtem i włóż do zamrażarki. Aby lody wyszły puszyste, trzeba je przemieszać kilka razy podczas mrożenia. Najlepszą konsystencję uzyskasz, mieszając je co godzinę.

Przepis na domowe lody malinowe

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g świeżych malin
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru lub miodu, jeśli masz bardzo kwaśne maliny

Sposób przygotowania:

  1. Maliny opłucz, osusz i przełóż do miski. Zblenduj je na gładką masę. Jeśli chcesz, aby pestki nie były wyczuwalne w lodach, to przetrzyj puree malinowe przez sito.
  2. Połącz zblendowane maliny z jogurtem. Przełóż masę do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki na 3-4 godziny. Po godzinie przemieszaj je, aby nie powstały kryształki lodu. 
  3. Przed podaniem wyjmij je na chwilę na blat, aby delikatnie zmiękły. Łatwiej będą się wtedy nakładały.

Dodatki i zamienniki składników w lodach malinowych

Smak lodów malinowych możesz łatwo podkręcić, dodając do nich proste dodatki lub zmieniając ich składniki.

  • Jogurt naturalny zamienisz na skyr. Lody będą wtedy pełne białka, a jednocześnie bardziej kremowe. Oprócz skyru sprawdzi się również mascarpone, choć ta wersja będzie miała więcej kalorii.
  • Zamiast malin możesz użyć dowolnych, innych, sezonowych owoców. Wykorzystaj truskawki, jagody lub borówki.
  • Do malinowych lodów możesz dodać ulubione słodzidło. Wystarczą 2 łyżki miodu, ksylitolu lub erytrolu.
  • Smak lodów malinowych podkręcisz białą czekoladą. Roztop ją w kąpieli wodnej i wymieszaj z jogurtem, a na koniec połącz z malinami. 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych dodanych do masy sprawią, że uzyskasz lody malinowo-kokosowe.