Znalezienie prawdziwych lodów, takich jak dawniej, to utrapienie każdego lodożercy. W dzisiejszych czasach najwyraźniej po prostu nie opłaca się już „inwestować” dużej ilości dobrych składników i surowców w produkcję lodów (chodzi tu przede wszystkim o śmietankę). Dlaczego? To po prostu radykalnie zwiększyłoby cenę zimnego deseru i skutecznie zniechęciło dużą część klientów do zakupu, choć i tak kraftowe lody potrafią kosztować całkiem sporo..

Co z tym fantem zrobić? Zamiast stawać na głowie i przeczesywać wszystkie okoliczne sklepy i lodziarnie w poszukiwaniu lodów idealnych, lepiej zrobić je samemu. Z tego samego założenia musiał wyjść także znany i lubiany kucharz, Jakub Kuroń. Przedstawiciel słynnej rodziny działaczy społecznych i kucharzy dobrze wiedział co robi – jego receptura jest prosta, ale wprost idealna.

Jak Jakub Kuroń robi swoje domowe lody?

Nie trzeba będzie tu bowiem używać żadnych maszynek, ani innego specjalistycznego sprzętu zarezerwowanego dla profesjonalistów. Wystarczy dosłownie kilka składników, odrobina zapału i tylko troszkę cierpliwości. Dlaczego tylko troszkę? Bo te lody wcale nie wymagają wielogodzinnego mrożenia i mieszania co jakiś czas. Wystarczy po prostu ubić śmietankę, połączyć ją z mlekiem skondensowanym, a potem dodać do nich owocowy dodatek. 

Tutaj każdy fan lodów będzie miał już wolną rękę. Jakub Kuroń wybrał mrożone truskawki, ale do tych lodów będą pasowały także inne świeże owoce. W tym momencie roku aż prosi się, żeby zrobić je z malinami. Jeśli boisz się, że między zębami będą chrzęściły pestki, to koniecznie nie zapomnij o przetarciu malinowego musu przez sitko.

Przepis na domowe lody owocowe-śmietankowe wg Jakuba Kuronia

Składniki: 

  • Ok. 300 dag dowolnych owoców, najlepiej truskawek lub malin
  • 400 g śmietanki o zawartości tłuszczu 36% (2 kubeczki po 200 g)
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego (ok. 1 szklanka)
  • Mięta i świeże owoce do ozdobienia

Przygotowanie:

  1. Świeże lub mrożone owoce podsmaż w rondelku z cukrem. Gorące truskawki lub maliny przetrzyj przez sitko i pozostaw do wystudzenia. 
  2. Zimną śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera.
  3. Dodaj mleko słodzone zagęszczone i ekstrakt waniliowy. 
  4. Śmietankową masę przełóż do naczynia lub pudełka. Wygładź łyżką i dodaj wystudzony mus owocowy i lekko wymieszaj z góry, by powstały delikatne warstwy.
  5. Wstaw przygotowane lody do zamrażarki na minimum 3 godziny.
  6. Po tym czasie można już nakładać lody do miseczek lub pucharków. Zrób to za pomocą specjalnej łyżki, by uzyskać apetyczne i eleganckie kulki.
  7. Do dekoracji wykorzystaj świeże owoce oraz miętę.

Smacznego!