Nie ma złej pogody na dobre lody, a te z przepisu Ewy Wachowicz zdecydowanie do takich należą. Aksamitne, kremowe i puszyste na pewno podbiją twoje serce. Spróbuj raz, a będziesz je robić w kółko. Wystarczą 4 proste składniki, aby wyczarować ten pyszny deser. Nie znajdziesz w nich jajek, więc to idealny przepis dla tych, którzy nie chcą ich jeść na surowo. Przygotujesz je również bez maszynki do lodów. Wystarczy kilka minut pracy, by zrobić ten pyszny i orzeźwiający deser.
Jak zrobić domowe lody czekoladowe bez maszynki?
Domowe lody czekoladowe zrobisz z zaledwie 4 składników, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do złudzenia przypominają te z cukierni. Ich bazą jest ubita śmietanka kremówka. Dzięki niej lody wychodzą puszyste i delikatne. Serek mascarpone sprawia, że są kremowe i aksamitne, a mleko skondensowane nadaje im słodki smak. Aby były czekoladowe, dodaj do nich posiekaną tabliczkę. Ewa Wachowicz dodaje gorzką z miętą, jednak sprawdzi się w zasadzie każda czekolada bez nadzienia. Mleczna sprawi, że lody wyjdą słodsze, a deserowa, że będą miały bardziej wytrawny smak. Gotowe lody podaj w pucharkach lub wafelkach. W pierwszej opcji udekoruj je tartą czekoladą (tej nigdy za wiele!) oraz świeżymi owocami. U mnie sprawdziły się borówki oraz czekoladowe ciasteczko.
Przepis na domowe lody czekoladowe Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 szklanka śmietany 30-36%
- 250 g serka mascarpone
- ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- czekolada gorzka z miętą
Sposób przygotowania:
- Zimną śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno (jak do deserów). Zajmie ci to ok. 4-5 minut. Im zimniejszą śmietanę będziesz ubijał, tym łatwiej stanie się sztywna, dlatego schłodź ją w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
- Serek mascarpone przełóż do drugiej miski i wymieszaj ze skondensowanym mlekiem (chodzi o słodzone mleko z puszki). Zrób to za pomocą miksera. Następnie połącz z bitą śmietaną za pomocą trzepaczki. Masy mieszaj delikatnie, by pozostały puszyste i delikatne.
- Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy śmietanowej. Ponownie wymieszaj. Całość przełóż do formy do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
- Przed podaniem zostaw lody na kilka minut na blacie kuchennym, aby się ociepliły. Dzięki temu łatwiej uformujesz z nich kształtne gałki.
- Podawaj je w pucharkach, udekorowane tartą czekoladą oraz świeżymi owocami. Pasują do nich borówki, porzeczki i maliny. Wybierz swoje ulubione.
















