Brukselka zazwyczaj idzie u nas w parze z zasmażką na bułce tartej, tak samo jak fasolka szparagowa lub kalafior, ale to nie jej jedyne wcielenie. Amerykanie chętnie zajadają ją na przykład z chrupiącym bekonem, a przyrządzona po flamandzku oczarowuje dodatkiem gałki muszkatołowej.

Ale prawdziwie zaskakuje zatopiona w kremie na bazie nerkowców. Zestawienie szokuje tylko przez chwilę, do czasu, gdy zdasz sobie sprawę, że sos doskonale współgra z chrupkimi liśćmi i wydobywa z nich naturalną słodycz. Brukselka z masłem orzechowym powinna choć raz zagościć w każdym menu.   

Jak przyrządzić brukselkę, żeby nie była gorzka i rozgotowana?

Jeśli twoja gotowana lub pieczona brukselka kiedykolwiek rozczarowała cię gorzkim posmakiem albo bez ostrzeżenia zamieniła się w kapuścianą papkę, mogła być to kwestia błędu w sztuce. Przyrządzając to delikatne warzywo, warto kierować się kilkoma zasadami:

  1. Zawsze zdejmuj z głąbików wierzchnie, przywiędłe lub pożółkłe liście. 
  2. Natnij brukselkę u podstawy na krzyż. Dzięki temu szybciej zmięknie w środku, więc nie będzie trzeba niepotrzebnie przeciągać gotowania. 
  3. Wrzuć warzywo do gotującej się wody. Do wrzątku oprócz soli warto wsypać także szczyptę cukru.
  4. Nie przykrywaj garnka, żeby dać ujście związkom siarki, które odpowiadają za gorzki posmak.
  5. Gotuj brukselkę krótko, przez około 5–6 minut lub nawet krócej, jeśli potem będziesz ją jeszcze grillować, smażyć lub piec. Od razu przełóż ją do miski z bardzo zimną wodą, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę cieplną. 

Kiedy opanujesz już podstawowe zasady przyrządzania brukselki, potem możesz ją zajadać z ulubioną zasmażką lub parować z innymi składnikami. Warzywo kapustne świetnie łączy się z nerkowcami i migdałami, ponieważ samo w sobie ma lekko orzechowy posmak, zwłaszcza po przypieczeniu na rumiany kolor. 

Brukselka z masłem orzechowym – przepis

Składniki:

  • 600 g brukselki
  • 3 łyżki masła z nerkowców (opcjonalnie innego masła, na przykład z orzeszków ziemnych lub pistacji)
  • sok z 2 limonek
  • garść płatków migdałów
  • listki świeżej kolendry
  • olej lniany
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brukselkę al dente w osolonym wrzątku lub przyrządź ją na parze. Mniejsze główki możesz zostawić w całości, większe przekrój na pół. 
  2. Skrop brukselkę oliwą i upiecz ją w airfryerze (przez 15 minut w 160°C). Możesz też przyrządzić ją w piekarniku. Ważne, żeby zyskała lekko rumianą skórkę. 
  3. Zmiksuj masło orzechowe z sokiem z limonki i niewielką ilością oleju lnianego. Powinna zyskać konsystencję sosu. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej soku lub trochę wody. 
  4. Upraż migdały na złoty kolor (w piekarniku lub na suchej patelni).
  5. Połącz pieczoną brukselkę z sosem i posiekaną kolendrą. Posyp płatkami migdałów.

Z czym jeszcze możesz połączyć brukselkę?

Skromna brukselka może stać się bohaterką wielu różnych przepisów. Podobnie jak kapusta wpasuje się do surówek, zup, placków i zapiekanek. Jej urok podkreślą zarówno warzywne, jak i mięsne dodatki. Świetnie smakuje ze słonym wędzonym boczkiem, ale także w towarzystwie pikantnej kiełbaski, więc możesz przyrządzić na przykład smażoną brukselkę z chorizo i migdałami.

A na sycący obiad warto przygotować brukselkę zapiekaną z mięsem mielonym i ziemniakami. W formie ciepłej sałatki dobrze łączy się nie tylko z orzechami, ale także z serami, zwłaszcza pleśniowymi. Możesz parować ją z innymi zielonymi warzywami, na przykład z jarmużem

Źródło przepisu: facetikuchnia.com.pl