Brukselka zazwyczaj idzie u nas w parze z zasmażką na bułce tartej, tak samo jak fasolka szparagowa lub kalafior, ale to nie jej jedyne wcielenie. Amerykanie chętnie zajadają ją na przykład z chrupiącym bekonem, a przyrządzona po flamandzku oczarowuje dodatkiem gałki muszkatołowej.
Ale prawdziwie zaskakuje zatopiona w kremie na bazie nerkowców. Zestawienie szokuje tylko przez chwilę, do czasu, gdy zdasz sobie sprawę, że sos doskonale współgra z chrupkimi liśćmi i wydobywa z nich naturalną słodycz. Brukselka z masłem orzechowym powinna choć raz zagościć w każdym menu.
Jak przyrządzić brukselkę, żeby nie była gorzka i rozgotowana?
Jeśli twoja gotowana lub pieczona brukselka kiedykolwiek rozczarowała cię gorzkim posmakiem albo bez ostrzeżenia zamieniła się w kapuścianą papkę, mogła być to kwestia błędu w sztuce. Przyrządzając to delikatne warzywo, warto kierować się kilkoma zasadami:
- Zawsze zdejmuj z głąbików wierzchnie, przywiędłe lub pożółkłe liście.
- Natnij brukselkę u podstawy na krzyż. Dzięki temu szybciej zmięknie w środku, więc nie będzie trzeba niepotrzebnie przeciągać gotowania.
- Wrzuć warzywo do gotującej się wody. Do wrzątku oprócz soli warto wsypać także szczyptę cukru.
- Nie przykrywaj garnka, żeby dać ujście związkom siarki, które odpowiadają za gorzki posmak.
- Gotuj brukselkę krótko, przez około 5–6 minut lub nawet krócej, jeśli potem będziesz ją jeszcze grillować, smażyć lub piec. Od razu przełóż ją do miski z bardzo zimną wodą, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę cieplną.
Kiedy opanujesz już podstawowe zasady przyrządzania brukselki, potem możesz ją zajadać z ulubioną zasmażką lub parować z innymi składnikami. Warzywo kapustne świetnie łączy się z nerkowcami i migdałami, ponieważ samo w sobie ma lekko orzechowy posmak, zwłaszcza po przypieczeniu na rumiany kolor.
Brukselka z masłem orzechowym – przepis
Składniki:
- 600 g brukselki
- 3 łyżki masła z nerkowców (opcjonalnie innego masła, na przykład z orzeszków ziemnych lub pistacji)
- sok z 2 limonek
- garść płatków migdałów
- listki świeżej kolendry
- olej lniany
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Ugotuj brukselkę al dente w osolonym wrzątku lub przyrządź ją na parze. Mniejsze główki możesz zostawić w całości, większe przekrój na pół.
- Skrop brukselkę oliwą i upiecz ją w airfryerze (przez 15 minut w 160°C). Możesz też przyrządzić ją w piekarniku. Ważne, żeby zyskała lekko rumianą skórkę.
- Zmiksuj masło orzechowe z sokiem z limonki i niewielką ilością oleju lnianego. Powinna zyskać konsystencję sosu. Jeśli jest za gęste, dodaj więcej soku lub trochę wody.
- Upraż migdały na złoty kolor (w piekarniku lub na suchej patelni).
- Połącz pieczoną brukselkę z sosem i posiekaną kolendrą. Posyp płatkami migdałów.
Z czym jeszcze możesz połączyć brukselkę?
Skromna brukselka może stać się bohaterką wielu różnych przepisów. Podobnie jak kapusta wpasuje się do surówek, zup, placków i zapiekanek. Jej urok podkreślą zarówno warzywne, jak i mięsne dodatki. Świetnie smakuje ze słonym wędzonym boczkiem, ale także w towarzystwie pikantnej kiełbaski, więc możesz przyrządzić na przykład smażoną brukselkę z chorizo i migdałami.
A na sycący obiad warto przygotować brukselkę zapiekaną z mięsem mielonym i ziemniakami. W formie ciepłej sałatki dobrze łączy się nie tylko z orzechami, ale także z serami, zwłaszcza pleśniowymi. Możesz parować ją z innymi zielonymi warzywami, na przykład z jarmużem.
Źródło przepisu: facetikuchnia.com.pl


















