Włosi bardzo mocno przywiązują się do swoich tradycyjnych receptur. Pizza z ananasem to dla nich jak policzek w twarz, żaden szanujący się mieszkaniec takiej nie poda, a tym bardziej nie zje. Nie mówiąc już o ich reakcji na propozycję podania tego placka polanego sosami, choćby pomidorowym lub czosnkowym. I makarony, bolognese, lasagne i carbonara oczywiście, wyłącznie na żółtkach i koniecznie z boczkiem. Do tego najlepiej domowy makaron. 

Przepis na wegańską carbonarę jest daleko od ich oczekiwań, bo nic się tutaj nie zgadza, ale jeśli nie jesz mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, to ta wersja jest stworzona wprost dla ciebie. 

Jak zrobić wegańską carbonarę?

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1 cebula
  • 10 g płatków drożdżowych
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g makaronu spaghetti lub świeży makaron bezglutenowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietanki wegańskiej
  • odrobina oleju do przesmażania
  • opcjonalnie: 3 łyżeczki natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kupując go, upewnij się, że nie ma w nim dodatku jajek.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj dość drobno. Z kolei tofu pokrój w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż je przez chwilę, ale uważaj, żeby nic nie przypalić. Zwłaszcza że taki czosnek robi się gorzki i psuje smak całego dania. Dołóż tofu i trzymaj je na ogniu do zrumienienia.
  4. Potem dolej śmietankę wegańską, podgrzej ją. Dosyp płatki drożdżowe (odpowiadają za smak umami i dobrze zastępują ser żółty). Dolej też sos sojowy i dopraw pieprzem. Wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dosyp jeszcze odrobinę soli.
  5. Odlany makaron przełóż na głęboki talerz i polej go sosem śmietanowym z dodatkami. Na koniec możesz posypać całość natką pietruszki. 

Co można dodać do carbonary bez mięsa?

Przede wszystkim wiele osób interesuje, czy da się czymś zastąpić tofu. Nie wszyscy lubią jego smak, a jakiś konkretniejszy składnik przydałby się tu jak najbardziej. Na szczęście da się to zrobić bez problemu. Na sklepowych półkach wypatruj wegańskiego boczku, jest wyjątkowo dobry. Odpowiednio przesmażony trudno odróżnić od oryginału. Nawet mięsożercy dają się na to nabrać. A jak chcesz poszerzyć sos o kolejne składniki, to rozważ dodanie:

  • świeżej papryki
  • kukurydzy
  • drobnej fasolki
  • suszonych pomidorów
  • pieczarek