Wegańska pasta z tuńczyka ma w sobie tyle smaku, że łatwo zapomnieć, że nie ma w niej nawet grama ryby. Przy okazji jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów oraz witamin i minerałów, bo jej bazą jest ciecierzyca.
Rozdrobniona z wodorostami nori i składnikami, które zazwyczaj wrzucasz do sałatki z tuńczykiem (korniszony, cebula, musztarda, majonez) do złudzenia przypomina uwielbianą przez wszystkich rybkę, a przy tym zdrowo syci.
Jak osiągnąć rybny smak w roślinnych przepisach?
Przepis na tę pastę z ciecierzycy à la tuńczyk jest naprawdę dobrze przemyślany, to nie przypadek, że rezultat przypomina prostą pastę rybną do chleba. Za charakterystyczny smak smarowidła lub sałatki (nazewnictwo zależy od tego, jak bardzo rozdrobnisz składniki) odpowiada kilka rzeczy, a mianowicie:
- wodorosty nori – popularny sposób na tworzenie wegańskich odpowiedników rybnych dań. Mają wyrazisty, kojarzący się z morzem smak, a mogą je jeść osoby na diecie roślinnej lub uczulone na wszelkie owoce morza. Dzięki nim zrobić można na przykład selerybę po grecku.
- płatki drożdżowe – dzięki nim pasta z ciecierzycy zyskuje smak umami, który jest charakterystyczny dla potraw z ryb i jajek.
- dobór pozostałych składników – w paście znajdują się takie elementy, które zazwyczaj towarzyszą w misce tuńczykowi, więc kubki smakowe automatycznie utożsamiają je z rybną potrawą i łatwo dają się oszukać. Kluczową rolę odgrywają kapary, cebula, koperek, ogórki konserwowe i cytryna.
Wegańska pasta z tuńczyka – przepis
Składniki:
- 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 cebuli
- 3–4 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka pokruszonych wodorostów nori
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 marynowana pikantna papryczka (opcjonalnie)
- sól i ocet do smaku
Przygotowanie:
- Rozgnieć widelcem ciecierzycę. Możesz samodzielnie ją ugotować (po wcześniejszym namoczeniu) lub wykorzystać produkt z puszki.
- Drobno posiekaj cebulę, ogórek konserwowy i seler. Dorzuć do ciecierzycy. Dodaj kapary, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, czosnek, nori i koperek. Wymieszaj wszystko z majonezem. Dobrze jest go zrobić samodzielnie, sprawdzi się na przykład przepis na wegański majonez sojowy, czyli sojonez. Jeśli chcesz, żeby pasta była bardziej jednolita i kremowa, możesz rozdrobnić wszystkie składniki razem w malakserze.
- Dopraw pastę z ciecierzycy solą i octem lub sokiem z cytryny do smaku. Podawaj na pełnoziarnistym pieczywie lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez 3–4 dni.
Pasta z ciecierzycy à la z tuńczyka – pomysły na podanie
Wegański tuńczyk pozwala stworzyć na przykład pyszne kanapki imprezowe, ale przydaje się też po prostu jako szybki dodatek do chleba na przekąskę lub kolację. Najlepsze jest to, że możesz go zabrać do pracy bez obawy, że silny zapach ryby wedrze się nieproszony w nozdrza kolegów i koleżanek. Pasta przyda się nie tylko do kanapek. Możesz ją wykorzystać także do:
- jajek faszerowanych (dla efektu udekoruj je półplasterkiem cytryny, szczypiorkiem lub rzeżuchą),
- wypełnienia pieczonych ziemniaków, a także nadziewania różnych surowych warzyw, na przykład pomidorków.
- domowej zapiekanki na bagietce,
- lekkiej, chrupiącej przystawki, gdzie za podstawę robi łódeczka z rzymskiej sałaty.
Źródło: instagram.com/georginaburgess


















