Włosi są bardzo czuli na punkcie swoich receptur, nie lubią wprowadzać w nich zmian. Gdyby usłyszeli, że w Polsce carbonarę często robi się na śmietanie i bez żółtek, zaczęliby rwać włosy z głowy. Tym bardziej że cały świat docenia ich wysiłki kulinarne. Najlepsze dania mają niewiele składników, ale muszą być najlepszej jakości. Sprawdź, jak zrobić doskonałą carbonarę, bo przepis mam od włoskiego kucharza, który z pewnością wie, co robi.

Włoskie składniki na wagę złota

U nas carbonara wzbogacona jest o dodatek boczku. Jednak oryginalna receptura zakłada użycie guanciole, a są to długodojrzewające policzki wieprzowe. Czasem wędlinę robi się też z podgardla, ale policzki są szlachetniejsze. Niezależnie od tego, z czego są zrobione, to jednak coś innego niż nasz boczek. Jako zamiennik Włosi wskazują pancettę, a jest specjalnie przygotowany dojrzewający boczek (z solą, pieprzem, czosnkiem i innymi przyprawami. Jest też delikatniejszy do naszego. Na szczęście tego rodzaju produkty można kupić w polskich sklepach.

Przepis na włoską carbonarę

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g guanciole
  • 2 duże żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g pecorino romano
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do gotowania makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Guanciale pokrój na mniejsze kawałki, w kosteczkę lub paseczki. Przełóż je na suchą patelnię i podgrzewaj, aż się przyrumienią i będą chrupały jak chipsy. Potem przełóż je na talerz. Możesz dodatkowo wyłożyć go ręcznikiem papierowym, że zabrał nadmiar tłuszczu, a tego jest sporo. Jednak weź też pod uwagę to, że jest on również nośnikiem smaku.
  2. Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Uważaj, żeby go nie przeciągnąć. Włosi podają wyłącznie w wersji al dente, czyli półtwardy, dlatego też celuj w taką miękkość. Zanim go przecedzisz, odlej sobie chochlę wody z gotowania makaronu. Powinna to być mniej więcej 1/4 szklanki.
  3. Do miseczki zetrzyj ser pecorino romano, wbij do niego 1 całe jajko, dołóż też 2 żółtka. Obficie popieprz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
  4. Jajeczną masę wlej do gorącego makaronu i mieszaj z pełną werwą, stopniowo dolewając wodę z makaronu. Sos powinien mieć jednolitą, kremową konsystencję.
  5. Na koniec dorzuć wcześniej przygotowane guanciale i zamieszaj. Przełóż porcje spaghetii carbonara na talerze i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.