Por to jeden z takich składników, który od razu podkręca każde danie. Jego wyrazisty, lekko ostry smak i mocny aromat sprawia, że każda surówka czy sałatka błyskawicznie nabiera rumieńców i nie potrzeba tu już żadnych skomplikowanych sosów. Jeśli więc szukasz smacznego i chrupiącego dodatku do kotleta i ziemniaków, to surówka z kapusty pekińskiej i pora będzie strzałem w dziesiątkę. Zobacz, jak przygotować ją krok po kroku.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora?
W książkach kucharskich i internecie można znaleźć przepis na surówkę z pora w przeróżnych odsłonach. Najczęściej łączy się go z tartą marchewką i jabłkiem, ale my trafiliśmy ostatnio na coś jeszcze lepszego. To surówka z kapusty pekińskiej i pora z dodatkiem nie tylko słodkiego jabłka, ale też odświeżającego ogórka, chrupiącej papryki czerwonej oraz aromatycznej natki pietruszki.
Do tego zostaje jeszcze tylko sos, a tutaj sprawa jest prosta, bo wystarczy użyć mieszanki majonezu i jogurtu naturalnego, przyprawionej podstawowym zestawem, czyli solą i pieprzem. Taki sos do sałatki wychodzi pyszny, ale nieco lżejszy niż klasyczny majonezowy, więc idealnie sprawdzi się do lekkiej kompozycji kolorowych warzyw i owoców. Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać to odpowiednie proporcje, a te znajdziesz w przepisie poniżej.
Surówka z kapusty pekińskiej i pora - przepis
Składniki:
- biała część pora,
- 4-5 liści kapusty pekińskiej,
- 1 jabłko,
- 1 ogórek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umyj, a ogórka i jabłko dodatkowo obierz ze skórki.
- Pora pokrój w cienkie półplasterki, kapustę pekińską drobno poszatkuj, a paprykę pokrój w kostkę. Ogórka rozdrobnij w kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki przerzuć do dużej miski i wymieszaj z jogurtem naturalnym, majonezem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami.
- Gotowa surówka z pora i kapusty pekińskiej najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Źródło: Facebook Gotuje_bo_lubię_fit

















