Jajka przygotowane w ten sposób zmienią twoje myślenie o tym powszechnym składniku, powstają bowiem w zupełnie inny sposób, niż wszystkie znane do tej pory. Te na miękko, sadzone lub formie jajecznicy szybko pójdą w odstawkę. Zrób je na Wielkanoc, to tylko chwila pracy, a efekt zaskoczy wszystkich gości. Gwarantuję, że później będziesz jeść je nie tylko na święta.

Jak zrobić smażone ugotowane jajka?

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 8 minut, mierząc czas od momentu, gdy zaczną wrzeć. Potem przelej je zimną wodą i zostaw w niej na chwilę, żeby przestygły. Możesz też od razu przełożyć je do miseczki wypełnionej lodowatą wodą z kostkami lodu. Potem ostrożnie je obierz. Chodzi o to, żeby ich powierzchnia była jak najbardziej gładka, bo to po prostu lepiej wygląda. Ale jeśli się nie uda, to też nie rób z tego wielkiej tragedii, bo to tylko efekt wizualny, smak się nie zmieni.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż jajka i smaż je z każdej strony, aż przyjemnie się zrumienią. Gotowe jajka smażone zdejmij z patelni. Możesz dodatkowo położyć na chwilę na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. W tym momencie posól je i popieprz do smaku. Od razu zrób też lekką sałatkę i rozłóż na niej smażone ugotowane jajka.   

Podaj jajka smażone z lekką sałatką

Składniki:

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy
  • feta (ilość dostosuj do swoich upodobań)
  • czerwona cebula, kilka plasterków
  • garść szczypiorku
  • sól do smaku w razie potrzeby
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Ogórki ze skórką potnij w słupki (możesz je obrać, jeśli tak wolisz). Szczypiorek umyj dokładnie, osusz i posiekaj drobno. Fetę pokrój w kostkę.
  2. Na talerzu rozłóż pomidorki, ogórki, fetę, plasterki czerwonej cebuli, raczej takie porozdzielane (czyli powstaną z niej kółeczka). Wierzch posyp szczypiorkiem. Nic nie mieszaj. Na sałatce rozłóż smażone ugotowane jajka. Całość polej dobrej jakości oliwą i sokiem cytrynowym. Na koniec możesz jeszcze ozdobić ją natką pietruszki.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @themodernnona