Jeśli dotąd jajka na ciepło kojarzyły ci się tylko z mdłym sosem musztardowym z czasów PRL-u, to mam coś, co całkowicie zmieni twoje podejście. Zrób je w pikantnej, aromatycznej zalewie o intensywnie czerwonym kolorze i kremowej konsystencji. Jajka w sosie curry inspirowane indyjską kuchnią można podać z ryżem, chlebkiem naan albo po prostu z kromką świeżego chleba – za każdym razem robią wrażenie.

Chociaż danie pochodzi z raczej odległych nam tradycji kulinarnych, nie ma w nim specjalnie skomplikowanych składników, a i tak zaskakuje głębią smaku. Przydadzą się na prosty obiad lub do wykorzystania nadmiaru wielkanocnych pisanek.

Przepis na jajka w sosie curry

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki śmietanki
  • 1 liść laurowy
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz. 
  2. Bardzo drobno posiekaj cebulę. Możesz też stworzyć z niej pastę. W tym celu gotuj ją przez 4 minut, aż stanie się przezroczysta. Odlej wodę i zblenduj cebulę.  
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Nakłuj jajka na twardo widelcem 2–3 razy (dzięki temu nie będą gwałtownie pękać). Smaż je, aż staną się złociste. Zdejmij z patelni i posyp szczyptą chili oraz garam masali.
  4. Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku. Wrzuć liść laurowy, cynamon i kardamon w całości. Praż przez chwilę przyprawy, żeby uwolniły aromat. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na pastę imbir. Dorzuć pastę z cebuli i pomidory (jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę). Podgrzewaj, aż się rozpadną i stworzą sos.
  5. Wsyp kurkumę, mieloną kolendrę, sól, pozostałe chili i garam masalę.
  6. Wlej wodę. Wymieszaj curry. Gotuj je pod przykryciem, aż zgęstnieje i wszystkie smaki się rozwiną, przez około 20 minut.
  7. Sprawdź smak sosu. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej soli, opcjonalnie szczyptę cukru.
  8. Włóż do curry smażone jajka. Zaciągnij sos śmietanką. Posyp potrawę świeżą kolendrą. 

Wariacje i zamienniki składników

Indyjskie curry z jajkami na twardo to przede wszystkim aromatyczne przyprawy. Jeśli nie masz mieszanki garam masala, możesz zrobić ją samodzielnie. Wystarczy, że uprażysz na patelni między innymi kardamon, kumin, kolendrę, pieprz i goździki, a następnie zmielisz je na proszek. Poza tym możesz skorzystać z różnych innych zamienników i wariacji. Oto kilka przykładów:

  • Zamiast śmietanki możesz wykorzystać mleczko kokosowe lub jogurt naturalny. Dobrym pomysłem jest też namoczenie i zmielenie nerkowców. Dzięki nim jajka w sosie curry będą miały ciekawy, orzechowy posmak.
  • Jeśli nie masz korzenia imbiru, możesz wykorzystać suszoną przyprawę.
  • Do smażenia jajek na twardo warto wykorzystać ghee, czyli po prostu masło klarowane. W ten sposób zaprosisz do garnka lekko słodkawy, orzechowy aromat. 
  • Jajka w sosie curry można łatwo wzbogacić różnymi warzywami i strączkami. Pasują tu między innymi ziemniaki, groszek lub ciecierzyca.

Z czym podawać pomidorowe curry z jajkami?

Najprościej i najbardziej intuicyjnie podawać jajka w sosie curry z ryżem. Najlepiej sprawdzą się długie ziarna, na przykład basmati. Ale potrawa równie dobrze smakuje z chlebkiem naan (przyrządzonym samodzielnie lub kupionym i podgrzanym w piekarniku).

Jeśli chcesz odejść nieco od indyjskich inspiracji, wykorzystaj kaszę kuskus lub jęczmienną. Świetnie pasuje tutaj także raita, czyli dip na bazie jogurtu greckiego, świeżego ogórka i przypraw, bardzo podobny do sosu tzatziki. Zapewnia nie tylko świeżość, ale także ciekawy kontrast smaków i temperatur (raitę podaje się na zimno do gorącego curry prosto z garnka).