Jeśli dotąd jajka na ciepło kojarzyły ci się tylko z mdłym sosem musztardowym z czasów PRL-u, to mam coś, co całkowicie zmieni twoje podejście. Zrób je w pikantnej, aromatycznej zalewie o intensywnie czerwonym kolorze i kremowej konsystencji. Jajka w sosie curry inspirowane indyjską kuchnią można podać z ryżem, chlebkiem naan albo po prostu z kromką świeżego chleba – za każdym razem robią wrażenie.
Chociaż danie pochodzi z raczej odległych nam tradycji kulinarnych, nie ma w nim specjalnie skomplikowanych składników, a i tak zaskakuje głębią smaku. Przydadzą się na prosty obiad lub do wykorzystania nadmiaru wielkanocnych pisanek.
Przepis na jajka w sosie curry
Składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 4 łyżki śmietanki
- 1 liść laurowy
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz.
- Bardzo drobno posiekaj cebulę. Możesz też stworzyć z niej pastę. W tym celu gotuj ją przez 4 minut, aż stanie się przezroczysta. Odlej wodę i zblenduj cebulę.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Nakłuj jajka na twardo widelcem 2–3 razy (dzięki temu nie będą gwałtownie pękać). Smaż je, aż staną się złociste. Zdejmij z patelni i posyp szczyptą chili oraz garam masali.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku. Wrzuć liść laurowy, cynamon i kardamon w całości. Praż przez chwilę przyprawy, żeby uwolniły aromat. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na pastę imbir. Dorzuć pastę z cebuli i pomidory (jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę). Podgrzewaj, aż się rozpadną i stworzą sos.
- Wsyp kurkumę, mieloną kolendrę, sól, pozostałe chili i garam masalę.
- Wlej wodę. Wymieszaj curry. Gotuj je pod przykryciem, aż zgęstnieje i wszystkie smaki się rozwiną, przez około 20 minut.
- Sprawdź smak sosu. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej soli, opcjonalnie szczyptę cukru.
- Włóż do curry smażone jajka. Zaciągnij sos śmietanką. Posyp potrawę świeżą kolendrą.
Wariacje i zamienniki składników
Indyjskie curry z jajkami na twardo to przede wszystkim aromatyczne przyprawy. Jeśli nie masz mieszanki garam masala, możesz zrobić ją samodzielnie. Wystarczy, że uprażysz na patelni między innymi kardamon, kumin, kolendrę, pieprz i goździki, a następnie zmielisz je na proszek. Poza tym możesz skorzystać z różnych innych zamienników i wariacji. Oto kilka przykładów:
- Zamiast śmietanki możesz wykorzystać mleczko kokosowe lub jogurt naturalny. Dobrym pomysłem jest też namoczenie i zmielenie nerkowców. Dzięki nim jajka w sosie curry będą miały ciekawy, orzechowy posmak.
- Jeśli nie masz korzenia imbiru, możesz wykorzystać suszoną przyprawę.
- Do smażenia jajek na twardo warto wykorzystać ghee, czyli po prostu masło klarowane. W ten sposób zaprosisz do garnka lekko słodkawy, orzechowy aromat.
- Jajka w sosie curry można łatwo wzbogacić różnymi warzywami i strączkami. Pasują tu między innymi ziemniaki, groszek lub ciecierzyca.
Z czym podawać pomidorowe curry z jajkami?
Najprościej i najbardziej intuicyjnie podawać jajka w sosie curry z ryżem. Najlepiej sprawdzą się długie ziarna, na przykład basmati. Ale potrawa równie dobrze smakuje z chlebkiem naan (przyrządzonym samodzielnie lub kupionym i podgrzanym w piekarniku).
Jeśli chcesz odejść nieco od indyjskich inspiracji, wykorzystaj kaszę kuskus lub jęczmienną. Świetnie pasuje tutaj także raita, czyli dip na bazie jogurtu greckiego, świeżego ogórka i przypraw, bardzo podobny do sosu tzatziki. Zapewnia nie tylko świeżość, ale także ciekawy kontrast smaków i temperatur (raitę podaje się na zimno do gorącego curry prosto z garnka).


















