Jeśli uważasz, że tak niesamowite ciasto przekracza twoje możliwości cukiernicze, to niesłusznie. Warstw jest sporo, ale każda z nich jest bardzo łatwa do wykonania. Opowiedziałam przyjaciółce, jak powstaje ciasto ananasowy szept i złapała się za głowę, że to takie proste, bo nie ma tu zbędnej kombinacji. 

Zacznij od upieczenia blatu

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 40 g budyniu
  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • na poncz: pół szklanki wody i sok/syrop z ananasa

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Składniki z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je mniej więcej 30 minut przed rozpoczęciem właściwych przygotowań. Masło roztop w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
  2. Do miski wbij jajka, dosyp cukier puder i szczyptę soli. Ubij na puszystą, jasną masę. Dolej mleko i masło, kontynuuj miksowanie. Nie przerywając, dosyp proszek budyniowy i proszek do pieczenia, a także przesianą mąkę. Celem jest uzyskanie jednolitej masy.
  3. Blaszkę o wymiarach 17x27 cm (lub zbliżonych) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35 minut. Wyjmij go do przestudzenia. Zetnij z niego cienką warstwę, od ciemniejszej strony i rozdrobnij ją na okruszki (będą potrzebne później). Schłodzony ponakłuwaj widelcem i nasącz ponczem z wody i soku z ananasa.

Ukręć krem maślano-serowy

Na krem:

  • 200 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski przełóż 5 białek, dosyp do nich sól i cukier puder, ubij je na sztywną pianę. Zacznij od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększaj je do średnich. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez chwilę. Gotowa masa bezowa powinna być sztywna, jednolita i błyszcząca.
  2. Przełóż ją do blaszki o takiej samej wielkości, ponownie wyrównaj. Bezę wsadź do piekarnika na 25-30 minut i susz ją w 100 stopniach Celsjusza, aż uzyska złoty kolor. Do tego ciasta pasuje również krem z kaszy manny.

Wysusz bezę i złóż ciasto ananasowy szept

Na bezę:

  • 5 dużych białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 1 puszka ananasa w syropie cukrowym lub soku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Miękkie masło przełóż do miski, dosyp cukier i utrzyj je na puszystą masę. Dodaj serek i wymieszaj. 
  2. Rozsmaruj 3/4 kremu na biszkopcie. Plasterki ananasa pokrój w kosteczkę i rozłóż je równomiernie na masie maślanej. A potem miejscami rozłóż część kremu (zostaw 2 większe łyżki), żeby beza się dobrze na nim trzymała. Połóż ją spodem do góry (jaśniejszą częścią), na nieś na nią resztę kremu i rozsmaruj go. 
  3. Wierzch obsyp wcześniej przygotowanymi okruszkami. Ciasto ananasowy szept wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, żeby warstwy stężały i dobrze się zespoliły. 

Źródło: przepis pochodzi z YouTube @Henia Foks