Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na rodzinne spotkanie, to koniecznie upiecz ciasto michałek. To jeden z bardziej wyrafinowanych deserów, choć bardzo łatwy w przygotowaniu. Tylko trzeba trzymać się kolejności wykonywanych kroków. A gdy już będzie gotowy, nie wykładaj od razu całego na stół, bo zniknie, zanim zdążysz spróbować.
Zrób kakaowe blaty do ciasta michałek
Składniki:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki oleju
- pół szklanki zaparzonej kawy
- 1/3 szklanki likieru czekoladowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka wbij do miski i ubij je na puszystą, białą pianę. Potrwa to mniej więcej 10 minut.
- Do jednego naczynia wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie je wymieszaj, żeby jak najmniej płynu się uniosło. Przesiej je do miski z masą jajeczną. Dolej też olej i połącz mikserem.
- Formę o wymiarach 22x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odmierz 20 minut, ale wyjmij je dopiero po teście suchego patyczka. Gotowe odstaw do wystudzenia, a potem przekrój je na 2 blaty.
- Zaparz kawę i połącz z likierem. Możesz też zastosować inny, a jak deser jedzą dzieci, to zrób poncz z syropu cukrowego z sokiem z cytryny.
Ukręć krem z cukierków
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 250 g cukierków czekoladowych z kawałkami orzeszków ziemnych (michałki)
- 1 łyżka kakao
- 250 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
Przygotowanie krok po kroku:
- 3 szklanki mleka przelej do garnka, zagotuj je. Do 1 szklanki, wsyp proszek budyniowy, kakao, cukier i mąkę. Wymieszaj je na jednolitą masę, bez żadnych grudek. Jak mleko zacznie się gotować, wlej do niego powoli masę budyniową, cały czas mieszając. Krem budyniowy gotuj mniej więcej przez 2 minuty, tylko uważaj, bo łatwo go przypalić. Przykryj go folią spożywczą (musi dotykać jego powierzchni) i odstaw do ostygnięcia.
- Cukierki czekoladowe zmiksuj na proszek lub posiekaj je bardzo drobno.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Odłóż pół szklanki proszku z cukierków. Resztę dodawaj niewielkimi porcjami, cały czas mieszaj. Zacznij dokładać budyń łyżka po łyżce.
Krem na wierzch ciasta i ułóż warstwy
Do kremu potrzebujesz: 250 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej, a także 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i śmietan-fix. Dodatkowo naszykuj jeszcze słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki, wiśni lub jagód.
Przygotowanie:
- Śmietankę ubij na sztywno razem z cukrami. Na koniec wkręć jeszcze stabilizator śmietany.
- Na dnie blaszki ułóż jeden blat, nasącz go połową ponczu. Na wierzchu rozsmaruj warstwę dżemu, a na niej krem z orzeszków czekoladowych. A potem delikatnie nałóż na niego drugi blat, nasącz go pozostałym ponczem. Na koniec rozsmaruj bitą śmietanę i górę posyp odłożonymi cukierkami.
















