Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na rodzinne spotkanie, to koniecznie upiecz ciasto michałek. To jeden z bardziej wyrafinowanych deserów, choć bardzo łatwy w przygotowaniu. Tylko trzeba trzymać się kolejności wykonywanych kroków. A gdy już będzie gotowy, nie wykładaj od razu całego na stół, bo zniknie, zanim zdążysz spróbować.

Zrób kakaowe blaty do ciasta michałek

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki zaparzonej kawy
  • 1/3 szklanki likieru czekoladowego

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jajka wbij do miski i ubij je na puszystą, białą pianę. Potrwa to mniej więcej 10 minut.
  2. Do jednego naczynia wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie je wymieszaj, żeby jak najmniej płynu się uniosło. Przesiej je do miski z masą jajeczną. Dolej też olej i połącz mikserem.
  3. Formę o wymiarach 22x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odmierz 20 minut, ale wyjmij je dopiero po teście suchego patyczka. Gotowe odstaw do wystudzenia, a potem przekrój je na 2 blaty.
  4. Zaparz kawę i połącz z likierem. Możesz też zastosować inny, a jak deser jedzą dzieci, to zrób poncz z syropu cukrowego z sokiem z cytryny.

Ukręć krem z cukierków

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 250 g cukierków czekoladowych z kawałkami orzeszków ziemnych (michałki)
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 3 szklanki mleka przelej do garnka, zagotuj je. Do 1 szklanki, wsyp proszek budyniowy, kakao, cukier i mąkę. Wymieszaj je na jednolitą masę, bez żadnych grudek. Jak mleko zacznie się gotować, wlej do niego powoli masę budyniową, cały czas mieszając. Krem budyniowy gotuj mniej więcej przez 2 minuty, tylko uważaj, bo łatwo go przypalić. Przykryj go folią spożywczą (musi dotykać jego powierzchni) i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cukierki czekoladowe zmiksuj na proszek lub posiekaj je bardzo drobno.
  3. Masło utrzyj na puszystą masę. Odłóż pół szklanki proszku z cukierków. Resztę dodawaj niewielkimi porcjami, cały czas mieszaj. Zacznij dokładać budyń łyżka po łyżce.

Krem na wierzch ciasta i ułóż warstwy

Do kremu potrzebujesz: 250 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej, a także 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i śmietan-fix. Dodatkowo naszykuj jeszcze słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki, wiśni lub jagód.

Przygotowanie: 

  1. Śmietankę ubij na sztywno razem z cukrami. Na koniec wkręć jeszcze stabilizator śmietany. 
  2. Na dnie blaszki ułóż jeden blat, nasącz go połową ponczu. Na wierzchu rozsmaruj warstwę dżemu, a na niej krem z orzeszków czekoladowych. A potem delikatnie nałóż na niego drugi blat, nasącz go pozostałym ponczem. Na koniec rozsmaruj bitą śmietanę i górę posyp odłożonymi cukierkami.