Ciasto milion kalorii to absolutny must have na wyjątkowe okazje. Inne wypieki z pewnością mogą się schować, bo i tak wszyscy w pierwszej kolejności sięgają po to wyjątkowe pachnące ciasto. Już na sam widok każdemu uśmiechają się oczy i ręce sięgają po kawałek tego niesamowitego deseru.

Najpierw upiecz biszkopt 20x30 cm

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak będzie gotowa, nie przerywając mieszania, dosypuj do niej łyżka po łyżce cukier, a potem po 1 żółtku.
  3. Do masy dokładaj stopniowo składniki, które zostały wcześniej przesiane. Połącz je delikatnie, mieszając drewnianą łyżką albo szpatułką. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj ją. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Odstaw je do wystudzenia i potem przekrój na 2 blaty.

Ukręć krem czekoladowy na ciasto milion kalorii

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 ml wrzątku
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Śliwki zalej wrzątkiem, żeby zmiękły. Czekoladę gorzką i mleczną roztop w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, dosyp do niej cukier puder i powoli wlej czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Śliwki odcedź i posiekaj je na trochę mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kremem czekoladowym.

Czas na krem śmietankowy, bezę i składanie

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • pół opakowania serka mascarpone (125 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Przygotowanie: śmietankę ubij na sztywno. Połącz ją z cukrem i śmietan-fixem. Po wymieszaniu dołóż serek mascarpone i połącz z ubitą śmietaną.

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • migdały w płatkach

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Potem stopniowo dosypuj cukier i mieszaj. Jak się skończy, wlej sok z cytryny i dosyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Połącz składniki.
  2. Masę bezową przełóż do blaszki o takich samych wymiarach, jak na biszkopt, również wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ją migdałami.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny. 

Ciasto milion kalorii - połącz wszystkie warstwy

Do blaszki włóż biszkopt i przesmaruj go powidłami śliwkowymi. Na nich rozsmaruj krem czekoladowy z suszonymi śliwkami. Na to nałóż drugi biszkopt, nanieś na niego krem śmietankowy, a na niego blat bezowy.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @jakjalubiejesc