Ciasto milion kalorii to absolutny must have na wyjątkowe okazje. Inne wypieki z pewnością mogą się schować, bo i tak wszyscy w pierwszej kolejności sięgają po to wyjątkowe pachnące ciasto. Już na sam widok każdemu uśmiechają się oczy i ręce sięgają po kawałek tego niesamowitego deseru.
Najpierw upiecz biszkopt 20x30 cm
Składniki:
- 120 g mąki
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak będzie gotowa, nie przerywając mieszania, dosypuj do niej łyżka po łyżce cukier, a potem po 1 żółtku.
- Do masy dokładaj stopniowo składniki, które zostały wcześniej przesiane. Połącz je delikatnie, mieszając drewnianą łyżką albo szpatułką. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj ją. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Odstaw je do wystudzenia i potem przekrój na 2 blaty.
Ukręć krem czekoladowy na ciasto milion kalorii
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g suszonych śliwek
- 100 ml wrzątku
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie krok po kroku:
- Śliwki zalej wrzątkiem, żeby zmiękły. Czekoladę gorzką i mleczną roztop w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno, dosyp do niej cukier puder i powoli wlej czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.
- Śliwki odcedź i posiekaj je na trochę mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kremem czekoladowym.
Czas na krem śmietankowy, bezę i składanie
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 36%
- pół opakowania serka mascarpone (125 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie: śmietankę ubij na sztywno. Połącz ją z cukrem i śmietan-fixem. Po wymieszaniu dołóż serek mascarpone i połącz z ubitą śmietaną.
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- migdały w płatkach
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Potem stopniowo dosypuj cukier i mieszaj. Jak się skończy, wlej sok z cytryny i dosyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Połącz składniki.
- Masę bezową przełóż do blaszki o takich samych wymiarach, jak na biszkopt, również wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp ją migdałami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.
Ciasto milion kalorii - połącz wszystkie warstwy
Do blaszki włóż biszkopt i przesmaruj go powidłami śliwkowymi. Na nich rozsmaruj krem czekoladowy z suszonymi śliwkami. Na to nałóż drugi biszkopt, nanieś na niego krem śmietankowy, a na niego blat bezowy.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @jakjalubiejesc

















