Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić godzin w kuchni? Zrób szybkie ciasto ucierane z letnimi owocami. Dorzuć na wierzch te, które akurat masz pod ręką. U mnie sprawdziły pokrojone na mniejsze kawałki morele, truskawki i garść czarnych porzeczek. Delikatnie zatopiły się w cieście, sprawiając, że wyszło wilgotne. Zobacz, jak je przygotować w prosty sposób.

Mięciutkie i wilgotne ciasto z letnimi owocami

Ten przepis na ciasto ucierane to klasyk. Robię go na okrągło i zawsze wychodzi. Próbowałam go również z mrożonymi owocami i także pięknie wyrósł. Zatem przygotuj jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia i zrób razem ze mną pyszne ciasto, które pokochasz ty i twoja rodzina. Świetnie sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi. U mnie zawsze znika do ostatniego okruszka, a goście proszą o przepis.

Sekretem tego ciasta jest dodatek oleju, który sprawia, że ciasto nie jest tak suche jak drożdżowe i świetnie smakuje również następnego dnia (o ile do niego dotrwa).

Cukier waniliowy natomiast powoduje, że zapach ciasta roznosi się po kuchni już w trakcie pieczenia. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć ziarenek z laski wanilii. Ciasto będzie miało jeszcze piękniejszy aromat. Gotowe ciasto posyp sporą ilością cukru pudru, aby zrównoważyć kwaskowaty smak owoców.

Przepis na ciasto z truskawkami, morelami i porzeczkami

Z podanych składników zrobisz ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 50 g moreli, porzeczek i truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij całe jajka oraz wsyp cukier z cukrem waniliowym. Ubij je na jasną i puszystą masę. Zajmie to ok. 5 minut. Masa powinna być wyraźnie gęsta i napuszona.
  2. Cienkim strumieniem wlej olej i krótko zmiksuj, jedynie do połączenia.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj delikatnie łopatką, aż składniki się połączą.
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
  5. Morele, porzeczki i truskawki umyj i osusz. Większe owoce pokrój na niewielkie kawałki. Rozłóż je równomiernie na cieście. Jeśli nie chcesz, aby opadły, obtocz je wcześniej w łyżce mąki ziemniaczanej.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 35-40 minut, aż patyczek w nie wbity będzie suchy.
  7. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.