Niepozorny krzew, który przez lata był pomijany, uznawany raczej za ozdobę, dziś wraca do łask, choć nadal niewielu wie, że można z niego wyczarować naprawdę ciekawe przysmaki. I wcale nie trzeba czekać, aż owoce dojrzeją – niedojrzałe też nadają się do użytku. Ja robię z nich „polskie oliwki".
Jak jeść dereń jadalny?
Dereń jadalny może zaskoczyć różnorodnością zastosowań. Przygotowuje się z niego głównie przetwory. Np. soki i syropy – można je pasteryzować i pić w okresie jesienno-zimowym. Owoce derenia w tej formie dobrze smakują zmieszane z jabłkiem lub aronią. Inny sposób na przetworzenie owoców derenia, to tzw. polskie oliwki, zamknięte w słoiczkach i przygotowane z niedojrzałych okazów. Są kunsztownie zamarynowane w solance z czosnkiem i ziołami. Zaskakująco dobre jako przekąska do sałatki.
Przepis na tzw. polskie oliwki z derenia
Składniki:
- 0,5 kg niedojrzałych owoców derenia (najlepiej jeszcze twardych, w odcieniu czerwieni z domieszką zieleni)
- 1 litr wody
- 4 łyżki soli (najlepiej niejodowanej, np. kamiennej)
- 8 ząbków czosnku (obranych)
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu (może być też suszony)
- oliwa z oliwek (do zalania wierzchu)
Sposób przygotowania:
- Wybierz owoce. Najlepsze będą twarde, jeszcze niedojrzałe – nie powinny być miękkie ani zbyt czerwone. Unikaj tych z oznakami nadpsucia. Owoce dokładnie umyj, usuń ogonki, przejrzyj, czy nie ma w nich robaczków.
- Przygotuj słoik. Słoik powinien być dobrze wyparzony – najlepiej zalać go wrzątkiem lub podgrzać w piekarniku. To ważne, bo marynata będzie dojrzewać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, więc czystość słoika ma duże znaczenie.
- Zrób solankę. W garnku zagotuj 1 litr wody z 4 łyżkami soli. Mieszaj, aż sól się całkowicie rozpuści. Po zagotowaniu odstaw na chwilę, żeby płyn nieco przestygł, ale nadal był gorący.
- Układaj warstw. Do słoika wrzuć owoce derenia i obrane ząbki czosnku. Dodaj tymianek i rozmaryn – możesz ułożyć je na wierzchu, żeby lepiej oddały aromat. Zalej wszystko gorącą solanką, zostawiając około 2–3 cm wolnego miejsca od góry.
- Oliwa na wierzch. Na koniec dodaj warstwę oliwy z oliwek – około 1 cm. To naturalna bariera, która zapobiega psuciu się zawartości i dodaje lekkiej nuty smakowej. Nie pomijaj tego kroku.
- Zakręć i odstaw. Zakręć słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce – najlepiej do spiżarni lub kuchennej szafki. Pozostaw tam na około 14 dni. Po tym czasie owoce będą miękkie, delikatnie słone i aromatyczne – jak prawdziwe oliwki.
Jak smakują takie przetwory?
Smak polskich oliwek trudno porównać do czegoś innego. To połączenie lekko kwaśnego, słonego i ziołowego akcentu. Owoce derenia stają się bardziej mięsiste i tracą swoją pierwotną cierpkość. Czosnek i zioła nadają im głęboki, wytrawny aromat. Można je jeść samodzielnie, jako przekąskę do wina, dodatek do sałatek, kanapek albo jako element deski serów.
















