Takie skromne jest jajko, a tak wielkie ma możliwości... To pozornie prostszy składnik, a jednak jest w nim mnóstwo niuansów. Ponieważ ma delikatną strukturę, łatwo go przesmażyć, a wtedy staje się suche i nieapetyczne. Jest na to sposób.
Na patelnię wystarczy wlać kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Jajka sadzone na śmietanie do zup i deserów wychodzą delikatne i lekko złociste od spodu. Idealne dla tych, którzy nie lubią mocno zrumienionego białka. Sam proces nie różni się właściwie od smażenia na maśle. Zwłaszcza, że powstaje ono właśnie ze śmietanki.
Jajko sadzone idealne – garść porad
Na temat tego, na czym smażyć jajka sadzone, można dyskutować bez końca. Niektórzy nawet, by pominąć tłuszcz i uzyskać mniej kaloryczne danie, przyrządzają jajka sadzone na wodzie. Ale jest kilka uniwersalnych zasad, których warto się trzymać, przygotowując to wytrawne śniadanie. Oto niektóre z nich:
- Pamiętaj, żeby zawsze wyjmować jajka wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę otoczenia. Inaczej zanim białko zetnie się w środku, zdąży się już przypalić od spodu.
- Wybij jajko wcześniej do małej miseczki lub szklaneczki, zamiast bezpośrednio na patelnię. Dzięki temu unikniesz skorupek w daniu i rozlanego żółtka.
- Wlewaj jajka na dobrze rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym razie za bardzo się rozpłyną dookoła i nie będą miały ładnego, okrągłego kształtu. Dobrze jest je smażyć w specjalnych metalowych krążkach (opcjonalnie w obwódkach zrobionych z papryki).
- Skorzystaj z pomocy przykrywki, zwłaszcza jeśli chcesz uzyskać płynne żółtko. Dzięki niej białko szybciej się zetnie z wierzchu.
Jak zrobić jajka sadzone na śmietanie kremówce?
Jajka sadzone na kremówce wychodzą jak marzenie, bo śmietanka częściowo wyparowuje, a częściowo zostawia mleczne drobinki, które przysmażają się na patelni, tworząc podobny efekt jak palone masło. Dzięki temu otrzymujesz delikatne białko z lekko skarmelizowanymi, złocistymi krawędziami. Oto jak to zrobić krok po kroku:
- Wybij jajka do małych miseczek, ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtka.
- Wlej na patelnię śmietankę 30% lub 36%. Niezbyt dużo. Tyle, żeby przykryła dno. Rozgrzej ją tak samo jak masło lub olej podczas smażenia zwykłych sadzonych.
- Przelej jajka, jedno po drugim, na patelnię z gorącą śmietanką. Od razu użyj przykrywki. Dzięki temu jajka niejako duszą się i chłoną delikatny smak kremówki.
- Odkryj patelnię i pozwól śmietance odparować, a jajkom lekko zrumienić się od spodu. Kiedy zyskają upragniony stopień wysmażenia, oprósz je solą i przełóż na talerz.
Z czym podawać jajka smażone ze śmietanką?
Jajka sadzone na śmietanie kremówce mają przyjemny maślany posmak i złociste brzegi, dlatego świetnie zaprezentują się na chrupiącej grzance. Możesz podać je na wędzonym boczku lub z plasterkami awokado.
Same w sobie są delikatne, więc pasuje do nich pikantna salsa, jeśli zastanawiasz się, czy możesz dzięki nim przyrządzić huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku. Polubią się też z takimi dodatkami jak zielone szparagi lub soczyste pomidory. Żeby uzupełnić ich bogaty, maślany smak, możesz polać je sosem holenderskim lub berneńskim.
Źródło: instagram.com/ourbestbites

















