Nie zawsze jest czas i wena na skomplikowane ciasta lub deserki w pucharkach złożone z kilku warstw. Czasem, zwłaszcza w zwykłe, leniwe popołudnia, wystarczy najprostszy krem wyjadany łyżeczką.
W wielu rodzinach pewnie jest to bita śmietana oprószona co najwyżej kakao, a dzieci PRL-u na pewno z nostalgii przyrządzają czasem kogel-mogel. Ale okazuje się, że domowe słodkości da się przyrządzić jeszcze prościej. Bez ubijania, bez używanie surowych jajek i bez śmietan-fiksów.
Jak powstał deser lemon posset?
Początkowo posset był gorącym napojem z mleka ściętego słodkim białym winem. Często wzbogacanym przyprawami korzennymi, takimi jak gałka muszkatołowa i cynamon. Serwowany był jako remedium na przeziębienie i inne dolegliwości, m.in. pomagał zasnąć. Święcił triumfy w Anglii już w XV wieku, a nawet stworzono dla niego specjalne, cenne zastawy z ozdobnymi dzbankami. Potem na chwilę zapomniany, wrócił w XIX wieku pod nową postacią – deseru na bazie słodkiej śmietanki, cukru i cytrusów.
Mogłoby się wydawać, że trzy składniki, z których żaden nie jest żelatyną ani skrobią nie wystarczą, żeby stworzyć krem o wyglądzie budyniu. A jednak. Deser tężeje w lodówce, i to dość szybko, zyskując aksamitną konsystencję. To dzięki cytrynie, która zakwasza śmietankę, powodując łączenie się białek kazeinowych.
Jednocześnie tłuszcz (wykorzystujemy śmietankę co najmniej 30%) nie pozwoli na wytworzenie się grudek, tak jak miałoby to miejsce w przypadku mleka. A smak? Deser przypadnie do gustu miłośnikom lemon curd, bo cudnie balansuje słodkie i kwaskowe, orzeźwiające nuty.
Deser cytrynowy na zimno z 3 składników – przepis
Składniki:
- 3 cytryny
- 240 ml śmietanki 36%
- 50 g cukru
Przygotowanie:
- Umyj i wyparz cytryny. Przekrój je wzdłuż na połówki. Wyjmij z nich miąższ. Wyciśnij z niego sok (potrzebne będą 3 łyżki).
- Ze spodu łódeczek, w których będziesz serwować lemon posset, zetrzyj skórkę, najlepiej bezpośrednio do rondelka.
- Wlej do garnuszka śmietankę i dodaj cukier. Podgrzewaj, mieszając. Tuż przed tym, jak śmietanka zacznie wrzeć, zdejmij miksturę z ognia. Przepuść przez gęste sito.
- Dodaj do kremu sok. Wymieszaj. Przelej do przygotowanych łódeczek z cytryny. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Im dłużej deser będzie się chłodził, tym gęstszy się stanie. Możesz przyrządzić go wieczorem i cieszyć się nim na drugi dzień.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Czym udekorować deser w cytrynowych łódeczkach?
Angielski deser cytrynowy jest niezwykle prosty i w tym tkwi cały jego urok. Wystarczy podać go z łyżeczką i gotowe. Żeby jednak dodać odrobinę koloru, możesz udekorować łódeczki z wierzchu świeżo startą skórką z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu będą miały tez orzeźwiający zapach, który od razu zachęci do jedzenia. Do ozdoby przydadzą się też listki bazylii, mięty lub tymianku.
Równie pięknie będzie się tu prezentować świeża lawenda (zwłaszcza ze względu na kontrast barw). Z kolei by urozmaicić smak deseru, możesz posypać go wiórkami z białej czekolady lub kokosa.
Źródło: instagram.com/noaawilliams
















