Karp to dość tłusta i ciężka ryba, dlatego obowiązkowo podaję go z lekką i orzeźwiającą surówką, która genialnie balansuje jego smak. Co roku stawiam na klasykę, ale w odświeżonej wersji. Nie jest to zwykła surówka z kiszonej kapusty, bo dodaję do niej nieoczywisty składnik, który sprawia, że smakuje 100% lepiej. Taką surówkę możesz podać nie tylko do ryb. Świetnie sprawdzi się także do obiadu z ziemniaków i mięsa czy do grillowanych potraw. A jeśli szukasz innych przepisów na ciekawe surówki, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych inspiracji.
Co dodaję do surówki z kapusty kiszonej?
Do klasycznej surówki z kiszonej kapusty dodaję sok jabłkowy. Zastępuję nim cukier, który zazwyczaj pojawia się w tradycyjnych przepisach. Sok sprawia, że surówka jest słodkawa, lekka i niesamowicie orzeźwiająca. Doskonale balansuje on kwaśną kapustę kiszoną, a jednocześnie nadaje całości wilgotności. Wystarczy, że dodasz do surówki 1/4 szklanki soku, choć najlepiej dopasować tę ilość do smaku kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz dodać go nieco więcej. Jeśli jest łagodna, to zmniejsz jego ilość. Najlepiej w tym przepisie sprawdza się świeżo wyciskany sok z jabłek, jednak gdy nie masz czasu, możesz z powodzeniem wykorzystać kupiony w sklepie. Lepszy będzie ten niepasteryzowany, zazwyczaj sprzedawany w szklanych opakowaniach.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z sokiem jabłkowym
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 50 ml oleju
- około 50 ml soku jabłkowego
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną odciśnij delikatnie w rękach (nie płucz jej). Posiekaj ją na mniejsze kawałki.
- Marchew i jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę obierz i pokrój w bardzo małą kosteczkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dopraw olejem, solą i pieprzem.
- Na koniec wlej sok jabłkowy. Wymieszaj i podawaj.
Adobe Stock, 7707601
Porady na pyszną surówkę z kapusty kiszonej
Jeśli chcesz, by twoja surówka z kapusty kiszonej zachwyciła gości, pamiętaj o poniższych wskazówkach:
- nigdy nie płucz kiszonej kapusty. Odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru soku, ale nie przelewaj wodą. To prosta droga do nijakiej i mdłej surówki.
- posiekaj drobno kapustę. Długie kapuściane nitki utrudniają jedzenie, a dobrze posiekana kapusta od razu staje się bardziej elegancka.
- posiekaną kapustę możesz lekko ugnieść rękami. Dzięki temu zmięknie i będzie lepiej chłonęła smaki, a jednocześnie pozostanie chrupiąca.
















