Ta surówka to obowiązkowy punkt mojej wigilijnej kolacji. Zrobiona z czerwonej kapusty, ale nie byle jak, bo tłuczonej i wymieszanej z nasączoną w sosie żurawiną. Dzięki temu prostemu zabiegowi zyskuje wyjątkową strukturę i smak. Chyba nie da się zrobić bardziej świątecznej surówki, która pasowałaby do karpia. Dodatkowo będzie ozdobą stołu. Szczególnie jeśli zdecydujesz się podać ją w szklanym półmisku i obłożyć plastrami pomarańczy, gałązkami rozmarynu lub obsypać ziarnami soczystego granatu.
Dlaczego ta surówka sprawdzi się do ryby?
Nie ma tu octu, który często dominuje w tradycyjnych surówkach z kapusty. Zamiast tego mamy cytrusy, płynny miód i żurawinę, które łączą się w słodko-kwaskowy sos. Wybierz suszoną, ale świeżą żurawinę - powinna być lekko miękka. Taka najlepiej wchłonie sos do surówki. Nie wykorzystuj starych, ususzonych na kamień resztek z szafki. Surówka pasuje idealnie do delikatnego mięsa karpia i innych ryb, zwłaszcza smażonych w panierce. Odświeża smak całego dania i nie tłumi aromatów. A jej głęboki kolor pięknie wygląda na świątecznym stole.
Dlaczego surówka jest tłuczona?
Tłuczenie kapusty wałkiem sprawia, że szybciej mięknie i puszcza sok. Dzięki temu nie musisz jej długo marynować ani zbyt cienko szatkować. Ten prosty krok pozwala uzyskać przyjemną, półmiękką strukturę i sprawia, że sos lepiej się wchłania. Warto poświęcić te 2 minuty – różnica naprawdę jest wyczuwalna. Jeśli nie masz wałka, użyj (z wyczuciem) szklanej butelki. A jeśli nie chcesz bawić się z cytrusami, użyj gotowego soku pomarańczowego i cytrynowego (bez cukru).
Przepis na tłuczoną surówkę z czerwonej kapusty i żurawiny
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 100 g suszonej żurawiny
- sok z połowy cytryny
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżki oliwy (lub majonezu albo jogurtu naturalnego)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy z miodem. Zalej nim żurawinę i odstaw na 30 minut.
- Usuń zewnętrzne liście kapusty, jeśli są suche. Poszatkuj dość drobno kapustę.
- Obtłucz kapustę wałkiem do ciasta przez chwilę, aż zacznie puszczać sok, a białe części lekko zróżowieją.
- W dużej misce wymieszaj kapustę z żurawiną i sokiem. Dodaj oliwę (albo jogurt czy też majonez).
- Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na ok. 10 minut przed podaniem.
Dodatki, które pasują do tej surówki
Chcesz nadać surówce więcej tekstury lub koloru? Dodaj garść posiekanych orzechów włoskich albo kilka łyżek pestek granatu. Dobrze sprawdzą się też cienkie plastry jabłka lub kilka plasterków czerwonej cebuli. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj kilka kropli octu jabłkowego lub odrobina startego chrzanu doda jej charakteru. Wszystko zależy od tego, w jakim kierunku chcesz pójść: bardziej na słodko czy wytrawnie.
Do czego oprócz karpia sprawdzi się ta surówka?
Choć przygotowuję ją co roku na Wigilię, świetnie sprawdza się także poza świętami. Pasuje do:
- kotletów mielonych i schabowych
- pieczonych mięs, szczególnie wieprzowiny
- placków ziemniaczanych
- klusek śląskich z sosem
- grzanych, smażonych i pieczonych kiełbasek (w tym z białej kiełbasy)
- pasztetów na ciepło i na zimno
- burgerów (zamiast klasycznego colesława)
Zimą warto mieć taką surówkę w lodówce – dobrze się przechowuje, a z każdym dniem smakuje lepiej. Przygotuj większą porcję, schowaj do zamykanego pojemnika i jedz przez 2-3 dni jako dodatek do obiadu.
















