To jest właśnie ta surówka, po której domownicy pytają o dokładkę, a znajomi proszą o przepis. Klasyka, którą zna większość z nas, ale mało kto robi ją naprawdę dobrze. Kluczem są proporcje. Nie za słodka, nie za ostra, bez udziwnień. Tylko chrupiące warzywa, jabłko dla balansu i odrobina przypraw, które łączą wszystko w spójną całość. Sam często wracam do tego przepisu, kiedy potrzebuję szybkiego dodatku do obiadu, a nie mam najmniejszej ochoty, by jakkolwiek kombinować.

Z czym podawać rybę i kotlety?

Obiad bez surówki? Na pewno nie w polskim domu. Choćby nie wiadomo jak dobrze byłby wysmażony kotlet czy ryba, bez świeżego dodatku nie będą smakowały tak samo dobrze.

Aż dziw bierze, że tego rodzaju dodatek do drugiego dania, to raczej typowo polska rzecz. Weźmy takich Anglików. Ich fish and chips to tylko kawałek ryby ze smażonymi ziemniakami. Smak można przełamać co najwyżej skropieniem wszystkiego sokiem z cytryny lub… octem. U nas nie do pomyślenia.

Jak zrobić prostą surówkę z marchewki, pora i jabłka?

Jeśli chcesz dochować polskiej obiadowej tradycji, nie przesadzaj z dodatkami. Wystarczy dobra marchewka, jabłko, kawałek pora i coś do połączenia – majonez, jogurt albo jedno i drugie. Warto zadbać o świeżość składników i pokroić lub zetrzeć wszystko drobno, ale nie na papkę. Chodzi o to, żeby każdy kęs był chrupiący i pełen smaku. Proporcje też są ważne. Jabłko nie może dominować, a por nie może być zbyt ostry. 

Przepis na surówkę z 3 składników do kotletów i ryby

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 słodko-kwaśne jabłko (np. szampion lub ligol)
  • kawałek pora (ok. 10-15 cm białej części)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (można dać sam majonez, ale wersja z jogurtem jest znacznie lżejsza)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Obierz marchewki i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do jednej miski.
  2. Pora dokładnie umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w cienkie półplasterki. Jeśli jest bardzo ostry, możesz go sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  3. Połącz wszystkie warzywa w jednej misce.
  4. Dodaj majonez, jogurt, dopraw solą, pieprzem i jeśli lubisz – sokiem z cytryny.
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Gotowe. Taka sałatka pasuje do mielonych, kotletów schabowych, ryby w panierce i pieczonego kurczaka.