Tak naprawdę nikt nie wie, że przepis znalazłam w starym zeszycie teściowej. Za jej pozwoleniem przepisałam składniki i kroki przygotowania, a teraz cała rodzina myśli, że jestem kulinarnym geniuszem. Nikt do tej pory nie podawał młodej kapusty w ten sposób, a wszystkim ślinka cieknie, jak wiedzą, że będzie na obiad.

Przepis na młodą kapustę z papryką

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania kapusty. Zdejmij z niej zwiędnięte i uszkodzone liście wierzchnie. Usuń głąb, możesz przekroić główkę na pół lub na ćwiartki, będzie łatwiej. Młody możesz sobie schrupać na surowo, smakuje lepiej, niż może się wydawać, przypomina świeżą kalarepkę. To, co zostało, poszatkuj drobno szerokim nożem lub w malakserze, sprawdzi się też klasyczna ręczna szatkownica.
  2. Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę.
  3. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę lub w cienkie paseczki.
  4. Na dno dużego garnka dodaj masło (w razie czego, olej i oliwa też się sprawdzą), roztop je i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia. Potem dodaj również marchewkę z pietruszką. Smaż je przez 2-3 minuty, cały czas mieszaj, żeby nic się nie przypaliło. W tym momencie dołóż paprykę i odmierz jeszcze 2 minuty.
  5. Do podsmażonych warzyw przenieś poszatkowaną młodą kapustę. Zalej wodą i duś do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. 15 minut powinno wystarczyć. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Koperek umyj pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do gara.

Jak podać młodą kapustę z marchewką i papryką?

W wersji na szybko podaj ją z kromką świeżego chleba lub pszenną bułeczką, typu kajzerka lub sznytka. Jeśli masz więcej czasu, to i możliwości są zupełnie inne. Całkiem sporo dodatków tu pasuje. Klasycznie zaserwuj ją z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem. Ale tak naprawdę odpowiednie będą w każdej formie, choćby purée lub zapiekane. Równie dobrze komponuje się z ryżem, komosą ryżową, kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur, a nawet manną lub kuskusem. Możesz też bez problemu podać ją do głównego dania, jak klasyczną kapustę zasmażaną. Dobrze odnajdzie się w towarzystwie kotleta mielonego, schabowego, z piersi kurczaka lub warzywnego, np. ziemniaczanego lub z kaszy gryczanej. A jak porządnie ją odsączysz, możesz potraktować ją jako farsz do naleśników, pierogów lub bułeczek ciasta drożdżowego.