Okrągła cukinia nicejska, z języka włoskiego – tondo chiaro di Nizza – to kulista odmiana o jasnozielonej skórce i delikatnych, jaśniejszych cętkach. Wywodzi się z południa Francji, ale coraz częściej trafia na polskie stragany i do marketów. Wyróżnia się słodkawym smakiem, delikatną skórką i zwartym miąższem, który nie robi się papkowaty w trakcie pieczenia czy gotowania.

Dzięki okrągłemu kształtowi jest wręcz stworzona do faszerowania. Wystarczy odciąć „czapeczkę”, wydrążyć środek i wypełnić ulubionym nadzieniem – cukinia równo się piecze, zachowuje kształt i pięknie prezentuje na talerzu.

Cukinia nicejska – dlaczego jest najlepsza do faszerowania?

W zwykłej, podłużnej cukinii często zdarza się, że boki po upieczeniu są zbyt miękkie, a farsz wypływa. Odmiana nicejska ma nieco grubsze ścianki i naturalną stabilność – zachowuje formę, nie przewraca się w naczyniu i wygląda jak mały, jadalny garnuszek.

Getty Images, iko636

Jej lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z mięsem, ryżem czy warzywami. Możesz przygotować farsz mięsny, wegetariański, z kaszą, a nawet rybny – za każdym razem cukinia utrzyma wszystko w środku, a delikatna skórka doda całości uroku.

Choć faszerowanie to jej specjalność, kulista cukinia jest też świetna do:

  • pieczenia w całości z ziołami i oliwą
  • grillowania w grubych plastrach
  • marynowania w słoikach (zachowuje jędrność)
  • krojenia w kostkę i dodawania do leczo czy sosów warzywnych

Ale jeśli chcesz zrobić danie, które zachwyci gości i przy którym nie trzeba się długo zastanawiać – wybierz farsz mięsny w stylu bolońskim.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przepis

Składniki:

  • 4 cukinie nicejskie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • starty ser żółty lub mozzarella do zapiekania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Odetnij „czapeczkę” każdej cukinii, wydrąż środek łyżką, zostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm.
  3. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie.
  4. Dodaj mięso mielone, smaż do zrumienienia.
  5. Wlej passatę, dodaj koncentrat, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Napełnij cukinie sosem bolońskim, przykryj „czapeczkami” i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Piecz 30-35 minut.
  8. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp farsz startym serem

Smacznego!