Okrągła cukinia nicejska, z języka włoskiego – tondo chiaro di Nizza – to kulista odmiana o jasnozielonej skórce i delikatnych, jaśniejszych cętkach. Wywodzi się z południa Francji, ale coraz częściej trafia na polskie stragany i do marketów. Wyróżnia się słodkawym smakiem, delikatną skórką i zwartym miąższem, który nie robi się papkowaty w trakcie pieczenia czy gotowania.
Dzięki okrągłemu kształtowi jest wręcz stworzona do faszerowania. Wystarczy odciąć „czapeczkę”, wydrążyć środek i wypełnić ulubionym nadzieniem – cukinia równo się piecze, zachowuje kształt i pięknie prezentuje na talerzu.
Cukinia nicejska – dlaczego jest najlepsza do faszerowania?
W zwykłej, podłużnej cukinii często zdarza się, że boki po upieczeniu są zbyt miękkie, a farsz wypływa. Odmiana nicejska ma nieco grubsze ścianki i naturalną stabilność – zachowuje formę, nie przewraca się w naczyniu i wygląda jak mały, jadalny garnuszek.
Getty Images, iko636
Jej lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z mięsem, ryżem czy warzywami. Możesz przygotować farsz mięsny, wegetariański, z kaszą, a nawet rybny – za każdym razem cukinia utrzyma wszystko w środku, a delikatna skórka doda całości uroku.
Choć faszerowanie to jej specjalność, kulista cukinia jest też świetna do:
- pieczenia w całości z ziołami i oliwą
- grillowania w grubych plastrach
- marynowania w słoikach (zachowuje jędrność)
- krojenia w kostkę i dodawania do leczo czy sosów warzywnych
Ale jeśli chcesz zrobić danie, które zachwyci gości i przy którym nie trzeba się długo zastanawiać – wybierz farsz mięsny w stylu bolońskim.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przepis
Składniki:
- 4 cukinie nicejskie
- 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- starty ser żółty lub mozzarella do zapiekania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Odetnij „czapeczkę” każdej cukinii, wydrąż środek łyżką, zostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm.
- Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie.
- Dodaj mięso mielone, smaż do zrumienienia.
- Wlej passatę, dodaj koncentrat, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Napełnij cukinie sosem bolońskim, przykryj „czapeczkami” i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz 30-35 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp farsz startym serem
Smacznego!

















