Jak zrobić dobrą cukinię do słoików? Idealnym dodatkiem podkręcającym słodko-kwaśny smak klasycznej zalewy do marynowania warzyw jest gorczyca. O tym wie każdy z nas, i o tym nie trzeba nikomu specjalnie przypominać. A co jeśliby tak pójść w tym gorczycowym szaleństwie o krok dalej?

Jak zrobić cukinię marynowaną po francusku?

Chodzi tutaj oczywiście o wybraniu zamiast zwykłych ziarenek gorczycy czegoś innego, a mianowicie gorczycę przetworzoną w formie musztardy. Do tego najlepiej rzecz jasna sprawdzi się musztarda dijon, czyli właśnie francuska, a zatem taka, która zawiera w sobie widoczne ziarenka tej rośliny.

Najlepszy efekt smakowy uda się uzyskać poprzez połączenie takiej właśnie musztardy z musztardą miodową. Ta ma jednolitą strukturę, co sprawia, że musztardowy (gorczycowy) smak lepiej przeniknie w czasie konserwacji do cukinii. Razem dadzą wspaniałą bazę dla przekąski, którą będzie można potem śmiało podać do drugiego dania zamiast surówki lub włożyć do kanapek czy jeść z innymi przekąskami.

Przepis na cukinię marynowaną po francusku

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 8 baldachów kopru
  • 8-12 ząbków czosnku

Składniki na zalewę

  • 1 l wody
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 słoiczek musztardy francuskiej (180 g)
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Do 1 litra wody wlej ocet jabłkowy, wsyp cukier i 1 łyżkę soli. Wymieszaj wszystko i wstaw na gaz. Zagotuj, by rozpuścić cukier. Po rozpuszczeniu odstaw do schłodzenia.
  2. Cukinię umyj i obetnij twarde i zgrubiałe końcówki. Posiekaj cukinię nożem na plasterki lub zrób to za pomocą specjalnej mandoliny. 
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiczki. Włóż do nich po 1-2 ząbki czosnku, po 1-2 baldachy kopru. Napełnij tak przygotowane słoiki plasterkami cukinii. 
  4. Do ostudzonej zalewy wrzuć całą zawartość małego słoiczka musztardy francuskiej i 3 płaskie łyżeczki musztardy miodowej. Dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki do pełna.
  5. Zakręć słoiczki. Włóż na blachę, nalej do niej odrobinę wody i pasteryzuj przez ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130 st. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj przez całą noc, by słoiczki wystygły, a wieczka odpowiednio się „zaciągnęły”. Następnie odstaw słoiki z cukinią w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego!

Źródło przepisu: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube