Niech nie zwiedzie cię to, że szybka babka cytrynowa piecze się w keksówce. Jest tak samo pełnoprawnym świątecznym ciastem jak to z dziurą po kominie, ale tu liczy się prostota przygotowania. Podłużną foremkę wystarczy wyłożyć pergaminem i na pewno nic się nie przyklei, a tradycyjna karbowana blaszka ma swoje pułapki. Chociaż cytrusowy, maślany wypiek nie jest trudny, zaskakuje smakowymi niuansami. Słodycz i kwasowość to niebanalne duo z nutą finezji.
Babka mocno cytrynowa – skąd bierze się jej intensywny smak?
W pierwszym odruchu powiesz, ze puszysta babka cytrynowa zawdzięcza swój niebanalny smak dodatkiem soku z kwaśnego owocu, ale to wszystko nie jest takie proste. Nie bez znaczenia jest też fakt, że:
- proporcje cytryny i cukru dobrane są tak, żeby smak nie przeważał w żadną stronę. Otrzymujesz dzięki temu lekkie i puszyste ciasto o idealnie zbalansowanym, słodko-kwaśnym smaku.
- cytryna ląduje nie tylko w masie na babkę. Znajduje się też w lukrze z cukru pudru.
- wykorzystujesz zarówno sok, jak i skórkę otartą z cytryny. Dzięki temu uzyskujesz bardziej kompleksowy smak. Nie tylko kwaśny, ale też lekko cierpki, bardzo świeży.
- przepis na babkę cytrynową zawiera sporą ilość masła, które jest doskonałym nośnikiem smaku kwaśnych owoców. Jednocześnie pozbawia go charakterystycznej intensywności, pomagając stworzyć harmonijną kompozycję.
Szybka babka cytrynowa – przepis
Składniki na ciasto:
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- 4 jajka
- 200 g masła
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 50 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka i masło z lodówki wcześniej, żeby zyskały temperaturę otoczenia.
- Utrzyj masło z cukrem. Powinna stworzyć się napowietrzona, bladożółta masa. Kryształki mają całkiem się w niej rozpuścić.
- Dodaj jajka do masy maślanej, jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia składników.
- Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Wsyp mąkę pszenną (najlepiej przesianą przez sito), mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera lub za pomocą szpatułki.
- Przełóż masę do keksówki. Wyrównaj z wierzchu. Piecz babkę przez w 180°C przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Połącz cukier puder z sokiem i skórką z cytryny. Mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Lukier powinien być dość gęsty i gładki. Posmaruj nim gotową babkę cytrynową.
Jak udekorować maślaną babkę cytrynową – na Wielkanoc i nie tylko?
Podstawa to lukier. Dla urozmaicenia cytrusowego smaku możesz dodać do niego skórkę otartą z limonki lub pomarańczy. Wierzch oblanej polewą jak śnieżną czapą babki warto udekorować też kandyzowanymi plasterkami cytryny (zagotuj je w syropie cukrowym i zredukuj). Jeśli ma stać się ozdobą wielkanocnego stołu, możesz posypać ja bakaliami (na przykład suszoną żurawiną), opcjonalnie obłożyć czekoladowymi jajeczkami, baziami lub stokrotkami dla efektu wow.
Gdy jednak nie chcesz oblewać babki lukrem z cukru pudru, masz też inne opcje. Kwaskowe wykończenie otrzymasz też dzięki polewie na bazie serka typu philadelphia (takiej jak do ciasta marchewkowego). A jeśli wolisz pójść w słodsze smaki, przygotuj krem czekoladowy ganache z białej czekolady.
Źródło: youtube.com/@KuchniaLidla

















