Choć przyjęło się uważać, że co dom, to inny przepis na rosół, istnieją w tej materii pewne standardy. Drobiowe mięso jako podstawa wywaru, stały zestaw warzyw i makaron. To zestaw obowiązkowy, który przełamywany jest przez rozmaite dodatki – jedne są bardzie typowe dla jednego regionu, drugich używa się tylko i wyłącznie w niektórych domach.
Jak Ewa Wachowicz gotuje rosół?
Nieco wyłamuje się z tej konwencji Ewa Wachowicz, która gotuje swój rosół, jak sama mówi, trochę po polsku, trochę po chińsku. Różnice? Po pierwsze do wywaru dodaje trochę suszonych grzybów, które pogłębiają jego smak w znaczący sposób. Po drugie doprawia zupę bogatym w smak umami sosem sojowym. A po trzecie – dodatki. Tutaj pani Ewa pozwala sobie już na pełne szaleństwo! Choć, jak zaznacza, można jej zupę podać także w polskim stylu.
Getty Images, LauriPatterson
Tak czy owak, tej wersji klasycznej polskiej zupy nie daleko już od typowego ramenu czy zupy pho. Wystarczy tylko dorzucić ugotowane na półmiękko jajko, glony, kiełki czy parę innych egzotycznych dodatków i zupa, która zrobi wrażenie nie tylko na nastolatkach gotowa. Propozycję podania wg właśnie takiego dalekowschodniego sznytu prezentujemy na zdjęciu powyżej.
Przepis na rosół wg Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g szpondra wołowego
- 2 nóżki z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- Pół selera (korzeń)
- 1 por (tylko biała część)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kapelusze suszonych podgrzybków
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 pęczek świeżego lubczyku
- 1 dojrzały pomidor
Do podania (wedle uznania):
- makaron ryżowy lub pszenny
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- świeża papryczka chili
- ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
- Mięso oczyść i zalej zimną wodą. Gotuj przez kilkanaście minut, zbierając szumowiny.
- Warzywa obierz, cebulę opal nad palnikiem. Dodaj do gotującego się wywaru mięsnego. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a także suszone grzyby. Gotuj przez ok. 2 godziny na małym ogniu pod przykrywką.
- Po tym czasie dodaj do zupy lubczyk, obrany ze skórki (uprzednio sparzony) pomidor, a także sos sojowy. Gotuj przez ok. 30 minut.
- Ugotuj wybrany przez siebie makaron wg wskazań producenta. Podawaj z papryczką chili, cytryną i kolendrą w wersji azjatyckiej lub z pietruszką i warzywami z rosołu w wersji polskiej.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl

















