Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, a nawet gdy już odczekasz, aż wyrośnie, a potem upiecze się na rumiany kolor, potrafi być rozczarowaniem. Bo jest zbyt zbite albo wyschło i bez popijania mlekiem ani rusz. Kapryszącym plackom, na które nie można liczyć, mówię „nie" i chwytam za przepis Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi dość nietypowy zaczyn, dzięki któremu ciasto z gruszkami wychodzi wilgotne, a jednocześnie wyrośnięte. Bez większych kombinacji można zrobić perfekcyjny wypiek, a słodkie, soczyste jesienne owoce, złocista kruszonka i cynamonowa posypka dopełniają dzieło. Deser powstaje z mąki orkiszowej, dzięki czemu ma lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się z gruszkami. 

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było wilgotne?

Podstawowy element, który sprawia, że drożdżówka wychodzi wilgotna, to tłuszcz. Niektórzy sięgają po masło, które zapewnia więcej aromatu, inni stawiają na olej, bo dzięki niemu zwykle wypiek jest dłużej świeży. Można też połączyć oba składniki. W dodatku są one świetnym nośnikiem smaków, więc każde ziarenko wanilii lub drobinki cynamonu będą za ich sprawą lepiej wyczuwalne. 

Dla końcowej struktury ciasta ważny jest także płyn, na którym zwykle powstaje zaczyn. Standard to mleko, najlepiej pełnotłuste. Dzięki niemu masa nie jest zbyt zbita, a miąższ po upieczeniu jest lekki, ale nie za suchy. Niektórzy wykorzystują alternatywnie kefir, maślankę lub jogurt, a nawet dodają serek mascarpone dla kremowego efektu. Ewa Wachowicz stawia natomiast na kremową śmietankę 30%. To gwarancja pełnego smaku, wyrośniętego, wilgotnego i długo świeżego ciasta. 

Ciasto drożdżowe z gruszkami Ewy Wachowicz – przepis 

Składniki:

Na ciasto:

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • ½ szklanki wody
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 gruszki (na przykład klapsy lub konferencje)

Na kruszonkę:

  • ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Na posypkę:

  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Wlej do rondelka wodę i śmietankę. Dodaj masło. Rozgrzej składniki, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw do przestudzenia. Tak jak standardowe mleko, mieszanka powinna mieć mniej więcej temperaturę ciała.
  2. Przesiej mąkę do miski. Nie pomijaj tego kroku, bo dzięki niemu ciasto jest mocniej napuszone i delikatniejsze. Zrób w środku wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Zasyp je cukrem i cukrem waniliowym. Wlej 2 łyżki śmietankowo-maślanej mieszanki. Zamieszaj. Przykryj miskę i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj w palcach mąkę, cukier i masło. Kiedy składniki zaczną się do siebie kleić, połącz je w kulę i włóż do zamrażarki
  4. Wbij jajka do miski z mąką i zaczynem. Dodaj pozostałą śmietankę z masłem. Najpierw wymieszaj składniki dużą drewnianą łyżką, żeby je wstępnie połączyć, a następnie wyrób dłońmi (lub mikserem z hakiem) na elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Spłaszcz ciasto dłońmi i rozciągnij je lub rozwałkuj na rozpiętość blachy z wyposażenia piekarnika wyłożonej pergaminem (jeśli chcesz, żeby placek był wyższy, możesz użyć mniejszej foremki).
  6. W czasie, kiedy ciasto ponownie rośnie po rozwałkowaniu, przygotuj gruszki. Obierz je i wytnij z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  7. Umieść owoce na drożdżówce. Wyłóż na nie kruszonkę (możesz zetrzeć na tarce). Piecz ciasto przez 40–45 minut w 180°C.   
  8. Wymieszaj cukier puder z cynamonem. Posyp nimi wystudzoną drożdżówkę z gruszkami i kruszonką. 

Fot. Getty/iStock, Ann_Zhuravleva
 

Źródło: ewawachowicz.pl