Kiedy masz do czynienia z prostym deserem, z jednej strony wiesz, że zawsze się uda, z drugiej – zdajesz sobie sprawę, że każdy składnik musi „wybrzmieć" w nim jak należy. Ewa Wachowicz komponuje węgierki pod kruszonką po mistrzowsku.

Zarówno śliwkom, jak i „pierzynce", która je przykrywa, daleko do banału. To nie tylko cukier, mąka, masło i owoce, jak to bywa w klasycznym crumble. Ale coś o wiele więcej – winna słodycz, urok korzennych przypraw i cudowne chrupanie kruszonki. Dodatek bursztynowego płynu unosi deser do rangi kulinarnej sztuki. 

Przepis na śliwki pod kruszonką Ewy Wachowicz

Składniki na nadzienie owocowe:

  • 1½ kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 kieliszek wina śliwkowego

Składniki na kruszonkę:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła

Przygotowanie:

  1. Wysyp na stolnicę mąkę (może być zwykła pszenna, ale dzięki krupczatce kruszonka mocniej chrupie). Odrobinę odłóż na bok, żeby móc regulować gęstość ciasta. Dodaj brązowy i waniliowy cukier. Przemieszaj. Dorzuć zimne masło i posiekaj je z suchymi składnikami, a potem porozcieraj wszystko w palcach. Ulep w jedną masę (nie wyrabiaj) i włóż do lodówki na około godzinę. 
  2. Umyj i osusz śliwki. Przekrój je na pół i wyciągnij pestki. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i wrzuć owoce. Dodaj przyprawy: cynamon, imbir (świeży starty lub suszony) i mielone goździki. Podlej winem śliwkowym (lub dowolnym słodkim). Podgrzewaj, aż odparuje
  3. Przerzuć śliwki do naczynia żaroodpornego lub foremki o wymiarach 32 x 22 cm. Na wierzch rozkrusz schłodzone ciasto. Piecz deser przez 40 minut w 180°C (tryb góra-dół). 5 minut przed końcem czasu zmień funkcję grzania na grill lub przełóż formę na wyższą półkę. Dzięki temu kruszonka ładnie się zarumieni i stanie się chrupiąca. 

Przepis da się jeszcze bardziej uprościć i pominąć etap smażenia śliwek. Możesz po prostu włożyć owoce z przyprawami do formy nasmarowanej masłem. Nie dolewaj już wtedy wina – nadzienie będzie zbyt płynne, jeśli go nie odparujesz.

Węgierki pod kruszonką – propozycje podania

Crumble, czyli owoce pod kruszonką, to deser popularny szczególnie w Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych. Tam podaje się go najczęściej z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną, kiedy jest jeszcze ciepły. Dodatki apetycznie się wtedy rozpływają i mieszają z fioletowym sokiem śliwek. Do uzupełnienia wypieku sprawdzi się też ciepły sos budyniowy (krem angielski) lub solony karmel, jeśli chcesz zaserwować prawdziwie bogaty podwieczorek.

Pamiętaj, że śliwki pod kruszonką to nie ciasto, które da się pokroić w zgrabne kwadraciki. Owocowe nadzienie zawsze będzie się rozpływać na talerzu pod swoją rumiana pierzynką. Jeśli chcesz podać crumble z węgierkami w bardziej elegancki sposób, możesz zapiec je w małych kokilkach i serwować indywidualne porcje.  

śliwki węgierki pod kruszonką - podanie w kokilce z lodamiFot. Getty/iStock, Ryzhkov