Świeże truskawki można teraz spotkać dosłownie na każdym kroku, zarówno w marketach, na lokalnych bazarkach, jak i przy ulicach. Często więc kupujemy je i przynosimy do domu kilogramami, ale czasem szybko się psują i na drugi dzień są już do wyrzucenia. Dlaczego tak się dzieje? Wbrew pozorom to wcale nie musi być wina słabej jakości owoców, a pewnego popularnego błędu, który zdarza się wielu z nas. Zobacz, o czym mowa i trzymaj się prostej zasady Ewy Wachowicz, a wtedy truskawki długo pozostaną świeże, pachnące i pyszne. 

Jak przechowywać truskawki? Podstawowa zasada

Zanim jednak przejdziemy do błędów, zacznijmy od przypomnienia pierwszej i najprostszej zasady. Przechowywanie truskawek powinniśmy oczywiście zacząć od jak najszybszego wyjęcia ich z folii. Jeśli więc przynosisz owoce do domu w reklamówce czy plastikowym pojemniczku, od razu wyciągnij je z opakowania. Wiele osób o tym zapomina i wkłada truskawki w torbie do lodówki, a to najgorsze, co można zrobić. W takich warunkach owoce błyskawicznie się psują i tracą cały smak oraz konsystencję. 

Ewa Wachowicz radzi, przełożyć owoce do płaskiego pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym i tak zostawić je w lodówce. To bardzo ważne, bo w głębokiej misce truskawki naciskają jedna na drugą, a wtedy szybko tracą kształt. Pamiętaj także, aby nie ustawiać ich w lodówce byle gdzie, tylko wybrać dolną szufladę, bo właśnie tam będą miały najlepsze warunki i najdłużej zachowają świeżość. 

Co psuje truskawki? Popularny błąd Polaków

Niestety, nawet gdy szybko wyciągniesz truskawki z opakowania i przełożyć na talerz, to i tak mogą się szybko zepsuć, a winny jest temu 1 popularny błąd. Ewa Wachowicz przypomina, aby nie myć takich owoców od razu po zakupie. Wielu Polaków robi to niemal automatycznie, od razu po przyniesieniu reklamówki czy kobiałki z truskawkami do domu, ale niestety nie jest to dobry nawyk.

Dlaczego? Sprawa jest prosta, zarówno mycie, jak i odrywanie szypułek sprawia, że owoce mocno chłoną wodę i stają się sflaczałe oraz bez smaku. Obie te popularne czynności tylko przyspieszą więc psucie się owoców, dlatego najlepiej się z nimi wstrzymać i oczyścić truskawki tuż przed zjedzeniem. Wtedy nie namokną i zachowają wszystko to, co w nich najlepsze.