Frytki z posypką, czyli z różnymi dodatkami, najczęściej zapiekane z serem, to pomysł wbrew pozorom nie taki nowy. Swoje źródło ma w kanadyjskiej przekąsce poutine – tam ziemniaczane słupki już od dawna podaje się z serem i sosem pieczeniowym.

Za inspirację posłużyć mógł tutaj także holenderski kapsalon, w którym znajdzie się jeszcze gyros. Odkąd machina posypywania frytek ruszyła, popularność zyskały przede wszystkim dodatki w duchu kuchni meksykańskiej, ale także koreańskiej lub indyjskiej. Można też udać się trochę bliżej i przyrządzić je w stylu włoskim. 

Czym posypać frytki?

Klasyczne loaded fries, czyli frytki z posypką, mają cztery główne elementy (oprócz ziemniaczanej bazy) – mięso, sos, ser i warzywa. To pełen obiad, ale w jednym naczyniu do zapiekania. Mogłoby się wydawać, że nie jest to aż tak dobry pomysł, bo frytki pod naporem dodatków tracą swoją chrupkość. Ale jest to właśnie urok tego dania...

Miejscami miękną i przesiąkają bonusowym smakiem, a wystające spod obfitego przykrycia końcówki zachęcają rumianą skórką. Popularne wersje zawierają między innymi kawałki wędzonego boczku, sos ranczerski i cheddar. Jednym z dań typu fast food, które zagrzały już miejsce w menu amerykańskich restauracji, jest też chili cheese fries, czyli frytki z chili con carne i serem. Można również wykorzystać takie składniki jak:

  • ser feta, oliwki, ogórek, pomidory,
  • kwaśna śmietana, mięso mielone, jalapeño, marynowana czerwona cebula,
  • kimchi i tofu,
  • pikantne chorizo lub polska wiejska kiełbaska,
  • stek z bawety wołowej, awokado, salsa pico de gallo (meksykańskie carne asada fries).

Jeśli jednak wolisz oryginalne połączenia w stylu pizzy lub makaronu, postaw na składniki takie jak szynka parmeńska i mozzarella. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, jakie posypki do frytek warto wykorzystać, żeby stworzyć danie jak znalazł dla prawdziwego miłośnika włoskiej kuchni. 

Jak zrobić frytki z posypką w stylu włoskim?

Żeby zrobić włoskie frytki z posypką, nie musisz się wiele napracować, wystarczy, że dobierzesz dodatki, które każdy chce zobaczyć na pizzy. Wykorzystaj: 

  • prosciutto (może być także: bresaola, mortadela, coppa),
  • ser straciatella (sprawdzi się też miękka mozzarella lub burrata, ważne, żeby serek był mocno śmietankowy),
  • sos pomidorowy marinara – z dojrzałych pomidorów, cebuli, czosnku i ziół. 
  • paski pieczonej papryki lub pomidorki koktajlowe,
  • parmezan lub inny ser twardy, dojrzewający,
  • świeże listki bazylii, które ozdobią frytki z posypką jak pizzę margheritę.

Usmaż lub upiecz frytki, a potem umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w koszyku air fryera. Równomiernie porozkładaj na wierzchu porwaną w mniejsze kawałki szynkę. Łyżeczką nałóż sos marinara, tworząc kleksy w kilku miejscach.

Porozsypuj też wybrane warzywo. Na wierzchu umieść kawałki mozzarelli lub straciatelli. Na koniec zetrzyj parmezan. Udekoruj frytki bazylią. Zapiekaj w piekarniku lub airfryerze, aż ser się całkiem rozpuści.

Źródło: facebook.com/buzzfeedtasty