Większości z nas galareta wytrawna kojarzy się z zimnymi nóżkami. Kiedyś bardzo popularne, podawane z octem lub z sokiem z cytryny, dzisiaj raczej ciekawostka kulinarna. Ale święta rządzą się innymi prawami, dlatego wtedy na stole nie rzadko pojawia się i taki smakołyk. Galaretki drobiowe w kształcie jajek łączą pokolenia i odmienne upodobania kulinarne. Ze smakiem jedzą je ci, którzy normalnie stronią od takiego jedzenia, a także dzieci z chęcią je pałaszują.

Galaretki drobiowe w kształcie jajek: przygotowanie

Składniki:

  • 10 wydmuszek jajek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 9 łyżek żelatyny
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • ugotowana marchewka
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku: 

  1. Wydmuszki jajek umyj dokładnie, ale też bardzo delikatnie, żeby nie popękały. Wyparz je też wrzątkiem, ponieważ resztki mogą zacząć się psuć, co wpłynie na galaretkę. Odłóż je do całkowitego wyschnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj mięso kurczaka. Przełóż je do garnka i zalej wodą, gotuj przez mniej więcej 30 minut do miękkości, na małym ogniu. A potem dodaj włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera i pora. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dołóż też ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
  3. Z bulionu wyjmij mięso i odłóż je do ostudzenia. Odcedź też pozostałe warzywa, ale pod żadnym pozorem nie wylewaj wywaru, to esencja galaretek.
  4. Dosyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia drobinek.
  5. Mięso pokrój drobno lub porozrywaj je widelcem, jak na szarpaną wołowinę. Marchewkę pokrój w plasterki, kostkę lub ozdobne wzory. Dorzuć odlane kukurydzę i groszek zielony. Delikatnie wymieszaj składniki.
  6. Teraz najtrudniejsza część zadania. Bardzo ostrym nożem odetnij koniuszek skorupki. Do środka bardzo, ale to bardzo ostrożnie przełóż warzywa. Zalej galaretką z wywaru drobiowo-warzywnego. Jajka odłóż i zaczekaj, aż ostygną. Potem przełóż je do lodówki, a jak porządnie ostygną, obierz je ze skorupek, uważając, żeby nie uszkodzić galaretki.
  7. Galaretki drobiowe w kształcie jajek pięknie prezentują się na stole. Podaj je z octem jabłkowym, sokiem cytrynowym lub domowym chrzanem wielkanocnym.