Większości z nas galareta wytrawna kojarzy się z zimnymi nóżkami. Kiedyś bardzo popularne, podawane z octem lub z sokiem z cytryny, dzisiaj raczej ciekawostka kulinarna. Ale święta rządzą się innymi prawami, dlatego wtedy na stole nie rzadko pojawia się i taki smakołyk. Galaretki drobiowe w kształcie jajek łączą pokolenia i odmienne upodobania kulinarne. Ze smakiem jedzą je ci, którzy normalnie stronią od takiego jedzenia, a także dzieci z chęcią je pałaszują.
Galaretki drobiowe w kształcie jajek: przygotowanie
Składniki:
- 10 wydmuszek jajek
- 300 g piersi z kurczaka
- włoszczyzna
- 9 łyżek żelatyny
- 1 litr wody
- sól i pieprz do smaku
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- ugotowana marchewka
- natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
- Wydmuszki jajek umyj dokładnie, ale też bardzo delikatnie, żeby nie popękały. Wyparz je też wrzątkiem, ponieważ resztki mogą zacząć się psuć, co wpłynie na galaretkę. Odłóż je do całkowitego wyschnięcia.
- W tym czasie przygotuj mięso kurczaka. Przełóż je do garnka i zalej wodą, gotuj przez mniej więcej 30 minut do miękkości, na małym ogniu. A potem dodaj włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera i pora. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dołóż też ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
- Z bulionu wyjmij mięso i odłóż je do ostudzenia. Odcedź też pozostałe warzywa, ale pod żadnym pozorem nie wylewaj wywaru, to esencja galaretek.
- Dosyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia drobinek.
- Mięso pokrój drobno lub porozrywaj je widelcem, jak na szarpaną wołowinę. Marchewkę pokrój w plasterki, kostkę lub ozdobne wzory. Dorzuć odlane kukurydzę i groszek zielony. Delikatnie wymieszaj składniki.
- Teraz najtrudniejsza część zadania. Bardzo ostrym nożem odetnij koniuszek skorupki. Do środka bardzo, ale to bardzo ostrożnie przełóż warzywa. Zalej galaretką z wywaru drobiowo-warzywnego. Jajka odłóż i zaczekaj, aż ostygną. Potem przełóż je do lodówki, a jak porządnie ostygną, obierz je ze skorupek, uważając, żeby nie uszkodzić galaretki.
- Galaretki drobiowe w kształcie jajek pięknie prezentują się na stole. Podaj je z octem jabłkowym, sokiem cytrynowym lub domowym chrzanem wielkanocnym.

















