Jedni piją tylko wodę, a innym nie do końca ona smakuje, więc wolą różnego rodzaju soki i gazowane napoje. Oczywiście najlepiej sięgać po te o dobrych składach, ale o ile sok ze 100% owoców można znaleźć w każdym sklepie, to o naturalny gazowany napój jest już trudno. My jednak znaleźliśmy taki przepis, który nie tylko genialnie smakuje, ale i przynosi wiele korzyści całemu organizmowi. Zobacz ten genialny patent i przygotuj sobie pełną butlę takiego buzującego soku.

Czym zastąpić sklepowe napoje gazowane?

Ostatnio trafiliśmy w sieci na wyjątkowy gazowany sok, który robi się na bazie wyciskanego soku owocowego, kombuchy i świeżego imbiru. Możesz wybrać dowolny sok, na przykład jabłkowy, pomarańczowy czy grejfrutowy - ważne jest tylko to, aby był to produkt w 100% z wyciskanych z owoców i bez żadnych dodatków. W ten prosty sposób powstanie domowa lemoniada bez cukru, która za każdym razem będzie smakować inaczej. 

Kombucha już sama w sobie jest bogactwem cennych składników odżywczych, ale gdy połączy się jej właściwości z mocą naturalnego soku owocowego oraz imbiru, to powstanie z tego prawdziwy skarb dla całego organizmu. Taki gazowany sok pomoże między innymi wzmacniać odporność, zadbać o dobrą pracę jelit oraz poprawić trawienie, a do tego będzie po prostu smaczny i orzeźwiający. Nie czekaj więc ani chwili, tylko od razu zobacz, jak zrobić ten prosty napój krok po kroku. 

Gazowany sok z kombuchą - przepis

Składniki:

  • 400 ml świeżego soku owocowego,
  • 100 ml kombuchy,
  • około 3 cm świeżego korzenia imbiru.

Przygotowanie:

  1. Imbir obierz ze skórki (najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty) i posiekaj na małe kawałki.
  2. Do dużej butelki wlej kombuchę i sok, a do tego dodaj pokrojony imbir. Całość szybko zamknij, bo kombucha zacznie buzować i napój łatwo może się rozlać. 
  3. Tak przygotowany gazowany sok odstaw na około 4-5 dni. W tym czasie jednak codziennie do niego zaglądaj i 1-2 razy dziennie otwieraj butelkę, aby lekko odgazować całość.
  4. Po tym czasie ostrożnie otwórz napój (najlepiej nad zlewem, bo może wybuchnąć), a następnie przechowuj go w lodówce i wypij w ciągu kilka dni.

Źródło: Instagram.com/smakoholiczka/