Kiszona kapusta to nasz prawdziwy narodowy skarb. Jest nie tylko tania i banalnie prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim przepyszna i bardzo wartościowa dla całego organizmu. Zwykle szykujemy ją na przełomie października i listopada, ale tuż przed nadejściem wiosny też można to zrobić. Sięgnij po młodą kapustę i przygotuj wiosenną wersję klasycznej kiszonki z 1 dodatkowym twistem, a pokochasz ten smak jeszcze bardziej.
Jak kisić kapustę młodą?
Klasyczna kapusta kiszona powstaje zwykle jesienią, ale kto powiedział, że nie można odtworzyć tego przepisu wiosną, gdy pojawia się piękna i coraz tańsza młoda kapustka? To świetny pomysł, szczególnie gdy wzbogacisz całość o jeszcze jeden dodatkowy składnik, czyli jabłko. Zwykle do kiszonej kapusty dodaje się tylko trochę tartej marchewki, ale gdy dorzucisz jeszcze starte jabłko, całość nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Koniecznie spróbuj przyrządzić taką chrupiącą przekąskę już teraz, a za kilka dni będziesz mógł zajadać ją do obiadu i nie tylko.
Młoda kapusta kiszona z jabłkiem - przepis
Składniki:
- 1,5 kg kapusty młodej,
- 1 marchewka,
- 1 niewielkie jabłko,
- 3 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie drobno poszatkuj.
- Marchew i jabłko obierz (z jabłka wytnij też gniazdo nasienne), a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, posyp solą i ugniataj dłońmi, aż puszczą sok. Całość odstaw na około godzinę.
- Po tym czasie przełóż całość do dużego słoja i wlej tam też pozostały w misce płyn. Jeśli soku jest za mało, możesz dolać odrobinę osolonej wody, aby składniki były przykryte płynem.
- Kiszoną kapustę w słoiku lekko zakręć (nie dokręcaj szczelnie pokrywki) i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po około 4-6 dniach młoda kapusta kiszona z jabłkiem będzie gotowa do schrupania.
Co można zrobić z młodej kapusty? Inne przepisy
Kiszona kapusta młoda to jednak dopiero początek i aby w pełni wykorzystać sezon na ten przysmak, warto też robić inne przepisy. Wśród wielu receptur z tym składnikiem w roli głównej na szczególną uwagę zasługują:
- kapuśniak z młodej kapusty,
- bigos z młodej kapusty,
- gołąbki z młodej kapusty,
- łazanki z młodej kapusty,
- parzybroda z młodej kapusty,
- panierowana młoda kapusta,
- kotlety z młodej kapusty,
- spaghetti z młodą kapustą, oscypkiem i boczkiem.

















