Zapewne nie raz ścierałeś ser do jajecznicy albo omletu. Tak robi większość z nas, ale czy to jedyna opcja? Niekoniecznie. Zwłaszcza, że to niemal pewne kłopoty ze zdrapywaniem podsmażonego sera z patelni.
W azjatyckiej kuchni często znajdziesz jajeczne potrawy, w których ser układa się w plastrach, zamiast ścierać. Taki sposób ma kilka zalet – ser nie przypala się, nie miesza się w jedną papkę z jajkami, tylko tworzy intensywną, kremową warstwę. To sprawia, że smak omletu staje się głębszy i bardziej wyrazisty.
Azjatycka sztuczka na składany omlet
Azjatycki street food słynie z niezwykłych sposobów przyrządzania jajek. W Tajlandii, Japonii czy Chinach znajdziesz setki czy niemalże tysiące wersji omletów – składane, zwijane, faszerowane, a nawet smażone w głębokim tłuszczu. Azjatyccy kucharze potrafią przygotować jajka w sposób, który zachwyca nas Europejczyków zarówno konsystencją i smakiem.
Popularnym trikiem jest tam wspomniane już dodawanie sera nie do masy jajecznej, ale od razu na patelnię i to w formie plastrów. W tym celu najpierw wylewa się rozkłócone jajka, a na nie dopiero układa się ser. Topi się równomiernie, a jednocześnie tworzy delikatną, złocistą warstwę. Pozostaje jeszcze umiejętne złożenie całości na patelni i gotowe!
Przepis na omlet składany z serem
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plasterki sera (gouda, cheddar, edamski)
- 1 łyżka masła lub oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozbij jajka do miseczki, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie roztrzep widelcem.
- Rozgrzej patelnię i dodaj masło lub olej.
- Wylej na nią roztrzepane jajka.
- Smaż na średnim ogniu, aż brzegi zaczną się ścinać.
- W tym momencie nałóż na jajka plasterki sera.
- Złóż omlet na pół lub na czworo już nap patelni i podsmaż jeszcze przez chwilę. Postaraj się przerzucić omlet za pomocą pałeczek lub innego narzędzia na drugą stronę, by ser ładnie się w środku rozpuścił.
- Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.
Smacznego!
Z czym podawać serowy składany omlet?
Omlet z serem smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale możesz podkręcić jego smak dodatkami. Podaj go z:
- świeżymi ziołami – natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią,
- pomidorami – świeżymi lub w postaci salsy,
- chrupiącym chlebem – najlepiej na zakwasie lub z tostami,
- awokado – delikatnie posolonym i skropionym sokiem z cytryny.
Jeśli masz ochotę na bardziej treściwe śniadanie, dodaj do omletu kawałki wędliny lub podsmażone pieczarki. Możliwości jest mnóstwo, więc nie pozostaje tu nic innego, jak tylko kombinować według własnego gustu!


















