Zapewne nie raz ścierałeś ser do jajecznicy albo omletu. Tak robi większość z nas, ale czy to jedyna opcja? Niekoniecznie. Zwłaszcza, że to niemal pewne kłopoty ze zdrapywaniem podsmażonego sera z patelni. 

W azjatyckiej kuchni często znajdziesz jajeczne potrawy, w których ser układa się w plastrach, zamiast ścierać. Taki sposób ma kilka zalet – ser nie przypala się, nie miesza się w jedną papkę z jajkami, tylko tworzy intensywną, kremową warstwę. To sprawia, że smak omletu staje się głębszy i bardziej wyrazisty.

Azjatycka sztuczka na składany omlet

Azjatycki street food słynie z niezwykłych sposobów przyrządzania jajek. W Tajlandii, Japonii czy Chinach znajdziesz setki czy niemalże tysiące wersji omletów – składane, zwijane, faszerowane, a nawet smażone w głębokim tłuszczu. Azjatyccy kucharze potrafią przygotować jajka w sposób, który zachwyca nas Europejczyków zarówno konsystencją i smakiem.

Popularnym trikiem jest tam wspomniane już dodawanie sera nie do masy jajecznej, ale od razu na patelnię i to w formie plastrów. W tym celu najpierw wylewa się rozkłócone jajka, a na nie dopiero układa się ser. Topi się równomiernie, a jednocześnie tworzy delikatną, złocistą warstwę. Pozostaje jeszcze umiejętne złożenie całości na patelni i gotowe!

Przepis na omlet składany z serem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plasterki sera (gouda, cheddar, edamski)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozbij jajka do miseczki, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie roztrzep widelcem.
  2. Rozgrzej patelnię i dodaj masło lub olej.
  3. Wylej na nią roztrzepane jajka.
  4. Smaż na średnim ogniu, aż brzegi zaczną się ścinać. 
  5. W tym momencie nałóż na jajka plasterki sera.
  6. Złóż omlet na pół lub na czworo już nap patelni i podsmaż jeszcze przez chwilę. Postaraj się przerzucić omlet za pomocą pałeczek lub innego narzędzia na drugą stronę, by ser ładnie się w środku rozpuścił.
  7. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.

Smacznego!

Z czym podawać serowy składany omlet?

Omlet z serem smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale możesz podkręcić jego smak dodatkami. Podaj go z:

  • świeżymi ziołami – natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią,
  • pomidorami – świeżymi lub w postaci salsy,
  • chrupiącym chlebem – najlepiej na zakwasie lub z tostami,
  • awokado – delikatnie posolonym i skropionym sokiem z cytryny.

Jeśli masz ochotę na bardziej treściwe śniadanie, dodaj do omletu kawałki wędliny lub podsmażone pieczarki. Możliwości jest mnóstwo, więc nie pozostaje tu nic innego, jak tylko kombinować według własnego gustu!